Τον Νοέμβριο η αξιολόγηση του προϋπολογισμού από την Κομισιόν

Τον Νοέμβριο η αξιολόγηση του προϋπολογισμού από την Κομισιόν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο, με την έκδοση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης, βάσει της ενισχυμένης εποπτείας, θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή.

Ο κ. Μοσκοβισί αποκαλύπτει μάλιστα στην απάντησή του ότι, με βάση τις τελευταίες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών, η περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα του 2019 θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια να μην περικοπούν οι συντάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει: «Η εκ των προτέρων νομοθετημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και το 2020, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων εξυγίανσης σχετικά με τις συντάξεις και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους 2% του ΑΕΠ, και των κατάλληλων επεκτατικών μέτρων ίδιας βαρύτητας (μεταξύ άλλων σχετικά με τις κοινωνικές δαπάνες, τις επενδύσεις και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων), αποτέλεσε δέσμευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με στόχο την τήρηση του δημοσιονομικού στόχου της Ελλάδας κατά τρόπον ώστε να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η δέσμη μέτρων θα μπορούσε να υλοποιηθεί με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, υποχρεούται να υποβάλει στην Επιτροπή το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος (ΣΔΠ) για το 2019 έως τις 15 Οκτωβρίου 2018. Αναμένεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν το ζήτημα της εκ των προτέρων νομοθετημένης δέσμης μέτρων για τις συντάξεις λαμβάνοντας υπόψη τις πλέον πρόσφατες δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019 και μια λεπτομερέστερη ανάλυση του διανεμητικού και κοινωνικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. Η αξιολόγηση του ΣΔΠ θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης μέτρων της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2018, με την έκδοση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης βάσει της ενισχυμένης εποπτείας».

Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής επεσήμαινε ότι «ενώ η κυβέρνηση παρακαλάει να μην κοπούν οι συντάξεις, οι δανειστές αρνούνται να επιστρέψουν κέρδη 6,2 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ της περιόδου 2012-16».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή