Ερευνα για την Danske Bank διεξάγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Ερευνα για την Danske Bank διεξάγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε ποινική έρευνα κατά της Danske Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας, για το εικαζόμενο σκάνδαλο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, ύψους 200 δισ. ευρώ, μέσω του υποκαταστήματός της στην Εσθονία. Αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανό πρόστιμο ύψους μέχρι και 8 δισ. δολαρίων, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας κάνει ό,τι μπορεί για να μην αποκλείσουν οι ΗΠΑ την Danske από το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, οδηγώντας την, ουσιαστικά, στη χρεοκοπία.

Η διοίκηση της τράπεζας αποκάλυψε χθες ότι έλαβε αίτημα για παροχή πληροφοριών από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές που ερευνούν (την τράπεζά μας) λόγω της υπόθεσης. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε το πιθανό αποτέλεσμα των ερευνών», δήλωσε χθες ο Γέσπερ Νίλσεν, μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος της Danske. Τον Σεπτέμβριο, ανεξάρτητο δικηγορικό γραφείο της Δανίας είχε παρουσιάσει έρευνα, σύμφωνα με την οποία το διάστημα 2007-2015 το υποκατάστημα της Danske στην Εσθονία είχε διεκπεραιώσει συναλλαγές συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ, με την προέλευση των χρημάτων να είναι εξαιρετικά ύποπτη σε πολλές περιπτώσεις. Πρόκειται για διασυνοριακές τραπεζικές συναλλαγές, στις οποίες οι πελάτες προέρχονται από τρίτες χώρες (κυρίως άλλων πρώην σοβιετικών χωρών).

Η διοίκηση της Danske αγνόησε επανειλημμένως προειδοποιήσεις από υπαλλήλους της ότι οι συναλλαγές στο εσθονικό υποκατάστημα είναι εξαιρετικά ύποπτες και ότι δεν ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων. Αναλυτές της δανικής τράπεζας Jyske προβλέπουν ότι η Danske βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ υψηλά πρόστιμα, καθώς την υπόθεση ερευνούν, εκτός από τις αμερικανικές αρχές, και οι αρχές της Δανίας και της Εσθονίας. Το σύνολο των προστίμων θα κυμανθεί μεταξύ 6,2 δισ. δολαρίων και 7,7 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, το πρόστιμο ίσως να μην είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Danske. Ο Μπιλ Μπράουντερ, διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital Management, αυστηρός κριτής του Κρεμλίνου, έχει ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές να απαγορεύσουν στις τράπεζες να εκκαθαρίσουν συναλλαγές της Danske σε δολάρια, αποκλείοντας την πρόσβασή της στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να δράσουν «όχι απλώς για να προστατεύσουν τις ΗΠΑ από τις δραστηριότητες (της Danske), αλλά για να στείλουν μήνυμα προς όλες τις τράπεζες ότι υπάρχουν συνέπειες για το ξέπλυμα των κεφαλαίων διεφθαρμένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων», αναφέρεται στην επιστολή του Μπράουντερ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή