Το «αστείο» του Ζεεχόφερ για την Ελλάδα άναψε φωτιές

Το «αστείο» του Ζεεχόφερ για την Ελλάδα άναψε φωτιές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΝΓΚΟΛΣΤΑΝΤ. Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις βαυαρικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, επέστρεψε τη Δευτέρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ινγκολσταντ, για μία προεκλογική εκδήλωση επίπλαστης ενότητας, με τον ορκισμένο εσωκομματικό του αντίπαλο Μάρκους Σέντερ στο πλευρό του. Και ενώ το κλίμα ήταν θετικό, ενώ περίσσευαν οι αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και η αισιόδοξη ρητορική, ο Ζεεχόφερ αναφέρθηκε στο πόσο ανοικτή προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι η Βαυαρία και έδωσε το εξής παράδειγμα: «Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα. Ισως θα ήταν καλύτερα αν δεν ήταν προσωρινό».

Ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico, Μάθιου Κάρνιτσνιγκ, που άκουσε την ομιλία, σημείωσε ότι επρόκειτο για «αστείο». Για την εφημερίδα FAZ, η αποστροφή αυτή ήταν «η μόνη αμφιλεγόμενη» της βραδιάς, ενώ ο υπόλοιπος Τύπος σε γενικές γραμμές την αγνόησε. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ξέσπασε μία μίνι-θύελλα. «Το CSU καθοδηγείτο από χριστιανικές αξίες για ένα χρονικό διάστημα. Ισως θα ήταν καλύτερα αν αυτό δεν ήταν προσωρινό», έγραψε ένας χρήστης του Twitter, ενώ ένας άλλος υπενθύμισε στον Ζεεχόφερ ότι η δεύτερη πτώχευση του ελληνικού κράτους συντελέστηκε επί Οθωνος, επισήμως το 1843 και ανεπισήμως το 1841.

Το γεγονός ότι ο Ζεεχόφερ θεωρεί ότι τέτοια «αστεία» έχουν πέραση στο κομματικό ακροατήριο αποκαλύπτει πόση κρυφή υπερηφάνεια τρέφει μερίδα του γερμανικού εκλογικού σώματος για επεισόδια που ο υπόλοιπος πλανήτης έχει κατατάξει στις μαύρες σελίδες της γερμανικής ιστορίας. Το βαρέλι αυτό, όμως, δεν έχει πάτο, καθώς αποτελεσματικότερα από τον Ζεεχόφερ απευθύνεται στο ακροατήριο αυτό η AfD, στελέχη της οποίας πρεσβεύουν ανοικτά την απενοχοποίηση του ναζισμού. Η άνοδος του κόμματος αυτού (η υποστήριξή της εκτιμήθηκε στο 14% στην τελευταία δημοσκόπηση) αλλά και των Πρασίνων, που φθάνουν στο 18%, έχει αφήσει το CSU στο 33%, σχεδόν το μισό ποσοστό από το 60,7% που απέσπασε το 2003 υπό τον Εντμουντ Στόιμπερ. Ο Στόιμπερ, ως επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, παρενέβη στην προεκλογική συζήτηση αποδίδοντας ευθύνες για την καθίζηση των Χριστιανοκοινωνιστών στους μετανάστες – όχι τους Σύρους, Αφγανούς κτλ. που τόσο απασχολούν τον Ζεεχόφερ, αλλά στους εσωτερικούς μετανάστες από άλλα γερμανικά κρατίδια, οι οποίοι έχουν αλλοιώσει την πληθυσμιακή σύνθεση της Βαυαρίας και δεν έχουν παραδοσιακούς δεσμούς με το κόμμα του.

Πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Χριστιανοκοινωνιστές φαίνεται ότι θα πέσουν κάτω από το 40%, με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις να τους εμφανίζουν μεταξύ 33% και 35%. Η μείωση αυτή στο ποσοστό του κόμματος σημειώνεται ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης των ψηφοφόρων για τη μεταναστευτική κρίση, αλλά και τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εμφανίζεται να κερδίζει το 10% με 12% στην πρόθεση ψήφου. Παρά την εικόνα της ενότητας που θέλησαν να παρουσιάσουν στην προεκλογική συγκέντρωση, ο Ζεεχόφερ επανέλαβε μία ακόμη φορά ότι «εγώ, από τη μεριά μου, δεν έχει παρέμβει στην πολιτική της Βαυαρίας εδώ και έξι μήνες. Ούτε έχω παρέμβει στην προεκλογική εκστρατεία». Μια προσπάθεια να ρίξει το βάρος της πτώσης των ποσοστών του CSU στον Ζέντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή