Είναι απίθανο να υποβαθμιστεί η Ιταλία

Είναι απίθανο να υποβαθμιστεί η Ιταλία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα δύσκολα θα μπορούσε να είναι χειρότερη η χρονική συγκυρία. Η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό οδηγεί την απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων σε νέα ύψη, ακριβώς τη στιγμή που δύο οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σταθμίζουν κατά πόσον θα πρέπει να υποβαθμίζουν την Ιταλία σε ένα μόλις επίπεδο πάνω από την κερδοσκοπική βαθμίδα. Ομως, καθώς κινούνται οι αγορές ώστε να ενσωματώσουν στην τιμή των ιταλικών ομολόγων την πιθανότητα να πάψουν αυτά να ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα, μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές παραδέχονται πως η ύπαρξη πολιτικών παραγόντων και η απειλή μεγάλης εξάπλωσης της κρίσης καθιστούν αδύνατο αυτό το ενδεχόμενο.

Η Moody’s και η S&P αξιολογούν τα ιταλικά ομόλογα δύο βαθμίδες πάνω από την κερδοσκοπική βαθμίδα (αλλιώς, «σκουπίδια» στη γλώσσα της αγοράς) και αναμένεται ευρέως πως θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης την έχει θέσει σε τροχιά σύγκρουσης με τις ευρωπαϊκές αρχές. Με μία ακόμα υποβάθμιση, η Ιταλία θα βρισκόταν, για πρώτη φορά στην ιστορία, στην κερδοσκοπική βαθμίδα, κίνηση που θα κόστιζε πιθανώς δισ. ευρώ σε χαμένες επενδύσεις στα ιταλικά ομόλογα. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι πώς να αποτιμήσουν με ακρίβεια το ρίσκο μια μεγάλη χώρα της Ευρωζώνης να βρεθεί στην κατηγορία «σκουπίδια», με δεδομένα το μέγεθος της ιταλικής αγοράς ομολόγων, το γεγονός πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα και την απειλή εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Ορισμένοι θεωρούν ότι η διαφορά (spread) στην απόδοση μεταξύ δεκαετών ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, η οποία ανήλθε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών στις 312 μονάδες βάσης, και η τιμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) δείχνουν ότι η αγορά αντιμετωπίζει την Ιταλία σαν να έχει πιστοληπτική αξιολόγηση «σκουπίδια».

Κατά τον Κάσπαρ Χέντσε, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, η διαφορά 300 μονάδων βάσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων είναι περισσότερο συμβατή με την πιστοληπτική αξιολόγηση «σκουπίδια». Οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποστηρίζουν πως οι αποφάσεις τους βασίζονται μόνο στην ανάλυση της πιστοληπτικής ικανότητας και όχι στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν πως η σύγκριση της τιμής των ιταλικών ομολόγων με άλλες χώρες είναι παραπλανητική, διότι δεν λαμβάνονται υπόψη πολιτικές επιπλοκές, δεδομένων του τεραστίου μεγέθους της ιταλικής αγοράς ομολόγων και της συστημικής σημασίας της για την Ευρωζώνη. «Μια υποβάθμιση σε σκουπίδι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ολοκληρωτική κρίση (της Ευρωζώνης)», λέει ο Νίκολα Μάι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PIMCO, τον μεγαλύτερο επενδυτή ομολόγων παγκοσμίως. «Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρώ πως δεν θα το κάνουν οι οίκοι, δεν νομίζω να θέλουν να είναι αυτές που θα έχουν προκαλέσει μια κρίση στην Ευρώπη», συμπληρώνει. Ο Ιαν Στίλι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολόγων στην JPMorgan, είπε επίσης πως είναι απίθανο να υποβαθμιστεί η Ιταλία σε «σκουπίδι». Συνεπώς, η πιθανότητα υποβάθμισης της Ιταλίας σε «σκουπίδι» έχει υπολογιστεί μόνο μερικώς στην τιμή των ομολόγων της. Η Goldman Sachs και η Bank of America είχαν αναφέρει τον Σεπτέμβριο σε αναλύσεις τους πως αν υπολογιστούν πλήρως οι απειλές που αντιμετωπίζει η Ιταλία, τότε η διαφορά στην απόδοση μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων θα ανέλθει στις 400 μονάδες βάσης. Στο απόγειο της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, η διαφορά είχε φτάσει μέχρι τις 550 μονάδες βάσης και η Ιταλία είχε διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας θα υπάρχει για αρκετό καιρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή