Μεγάλη πτώση σε Ευρώπη και Wall Street

Μεγάλη πτώση σε Ευρώπη και Wall Street

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν χθες τη γενικευμένη τάση ξεπουλήματος, που έχει πυροδοτηθεί από την άνοδο της απόδοσης των ομολόγων, και έκλεισαν με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο. Μεγάλη πτώση εμφάνιζαν και οι δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones, λίγο πριν από το κλείσιμο, να υποχωρεί κατά 2,08% και τον Nasdaq κατά 2,63%. Η αμερικανική αγορά βρισκόταν αργά χθες το βράδυ πολύ κοντά στο να κλείσει με πτώση για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2016.

Ιδιαίτερη πίεση δέχτηκαν οι εταιρείες που πωλούν είδη πολυτελείας, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών εξαιτίας επιβράδυνσης της ζήτησης για ημιαγωγούς. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με ζημίες 1,6% και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων εμφάνισε χθες η Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες 2,2%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε 2,1% χαμηλότερα. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου ο δείκτης FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,71%, ενώ κάπως καλύτερη ήταν η κατάσταση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο ΙΒΕΧ 35 έκλεισε με πτώση «μόνο» 0,5%. «Η άνοδος της απόδοσης (των αμερικανικών κρατικών ομολόγων) ήταν ιδιαίτερα ταχεία… Τέτοιες έντονες μεταβολές έχουν αποδειχθεί ανέκαθεν δυσκολοχώνευτες για τους επενδυτές», ανέφεραν οικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs. Ο τεχνολογικός τομέας υποχώρησε κατά 4,3%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, εξαιτίας του περιορισμού της ζήτησης για ημιαγωγούς.

Οι φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας οδήγησαν σε πτώση της μετοχής της LVMH κατά 7,1%, της Moncler κατά 10,9%, της Kering κατά 9,6%, της Hermes κατά 5,1% και της Burberry κατά 9%. Από το γενικευμένο ξεπούλημα γλίτωσαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, που έκλεισαν αμετάβλητες χάρη στην άνοδο των τιμών των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Μεγάλες απώλειες καταγράφονταν στη Wall Street λίγο πριν από το κλείσιμο. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,41% και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 1,39%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος υποχωρούσε κατά 1,86%. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά 2,2 μονάδες βάσης στο 3,23%, δηλαδή κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Η μετοχή της Sears υποχωρούσε κατά 30,6% καθώς υπάρχουν πληροφορίες για χρεοκοπία της εντός της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή