Κρίσιμη ημέρα για τον Αντριου Μπράνσον

Κρίσιμη ημέρα για τον Αντριου Μπράνσον

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για την απελευθέρωση του πάστορα Αντριου Μπράνσον με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος της Τουρκίας επετεύχθη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αγκυρα, όπως ανέφερε χθες η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξοι», καθώς η προηγούμενη συμφωνία για την απελευθέρωση του Μπράνσον, τον Ιούλιο, δεν τηρήθηκε από την τουρκική πλευρά.

Ο Αμερικανός πάστορας, ο οποίος διαμένει στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, συνελήφθη το 2016 με την κατηγορία ότι συνδέεται με το κύκλωμα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι και 35 χρόνων. Η δικαστική περιπέτειά του ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Aγκυρας κατά την τελευταία διετία. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα ότι το τουρκικό δικαστήριο θα αποσύρει τις κατηγορίες. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Μπράνσον βγήκε από τη φυλακή και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ τον περασμένο μήνα αντικαταστάθηκε ο εισαγγελέας στη δίκη του, γεγονός που έγινε δεκτό με συγκρατημένη αισιοδοξία από την υπεράσπισή του.

Πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη δίκη του Μπράνσον, αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, στις οποίες, όπως ισχυρίστηκε, δεν μπορεί να επέμβει. Αναφορικά με ένα άλλο επίμαχο πρόβλημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τη συμφωνία των δύο χωρών για το μέλλον της πόλης Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «η εφαρμογή της έχει καθυστερήσει, αλλά η συμφωνία δεν είναι εντελώς νεκρή». Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν τον Μάιο να αποσυρθεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG από τη στρατηγικής σημασίας πόλη και να ανατεθεί η ασφάλειά της σε ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή