Υπόθεση Κασόγκι: Σε δεινή θέση ο Κούσνερ μετά τις κατηγορίες για ανάμειξη του Μπιν Σαλμάν

Υπόθεση Κασόγκι: Σε δεινή θέση ο Κούσνερ μετά τις κατηγορίες για ανάμειξη του Μπιν Σαλμάν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από τις 2 Οκτωβρίου, όταν εισήλθε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ουδείς να γνωρίζει αν και σε τι κατάσταση εξήλθε, έχει φέρει σε δεινή θέση τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ειδικό απεσταλμένο του στη Μέση Ανατολή.

Ο Κούσνερ είναι ο άνθρωπος που καλλιέργησε στενούς δεσμούς με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος φέρεται να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξαφάνιση –σύμφωνα με τουρκικές πηγές, δολοφονία και μάλιστα ιδιαζόντως ειδεχθή– του Κασόγκι.

Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και ότι η σορός του τεμαχίστηκε με ειδικό πριόνι που είχαν φέρει μαζί τους οι 15 εκτελεστές του. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για την αμερικανική κοινή γνώμη, καθώς ο Κασόγκι ζούσε αυτοεξόριστος στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και ήταν τακτικός αρθρογράφος της Washington Post. Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε χθες ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε προσωπικά επιχείρηση με στόχο την επιστροφή του Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία, όπου σχεδίαζε να τον συλλάβει. Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, Σαουδάραβες αξιωματούχοι από το περιβάλλον του πρίγκιπα διαδόχου είχαν προσεγγίσει τον Κασόγκι, μεταφέροντάς του δελεαστικές προτάσεις να αναλάβει κυβερνητικό αξίωμα, απολαμβάνοντας πλήρους προστασίας.

Ωστόσο ο Κασόγκι δεν εμπιστευόταν τη βασιλική οικογένεια του Ριάντ, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το «σχέδιο Β». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι θα είναι «πολύ σκληρός» με το Ριάντ και ότι θα κάνει το παν ώστε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση Κασόγκι. Εμφανίστηκε όμως διστακτικός στις προτάσεις γερουσιαστών να ακυρώσει το μεγάλο πρόγραμμα προμήθειας αμερικανικών οπλικών συστημάτων, αξίας 110 δισ. δολαρίων, στο Ριάντ, γιατί κάτι τέτοιο θα έβλαπτε, όπως είπε, τα αμερικανικά συμφέροντα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του «δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή» στην υπόθεση Κασόγκι και ότι θα ερευνηθούν όλες οι πλευρές του συμβάντος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή