«Καμπανάκι» για το δημογραφικό και την παραγωγικότητα

«Καμπανάκι» για το δημογραφικό και την παραγωγικότητα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφικτή θεωρεί τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κάτω από το 20% για το σύνολο του 2018 η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της «7 ημέρες οικονομία». Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι όποιες προωθούμενες πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη μείωση της δομικής ανεργίας και παράλληλα στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Σημαντικό επίσης ρόλο, επισημαίνουν, πρέπει να διαδραματίσει η προσπάθεια αντιστροφής της αρνητικής τάσης που υπάρχει επί δημογραφικών θεμάτων, όπως ο ρυθμός μεταβολής του εργατικού δυναμικού και του πληθυσμού.

Και αυτό, γιατί μπορεί μεν η ελληνική οικονομία να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης για 6 συνεχή τρίμηνα, ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση στα προαναφερθέντα πεδία, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους περιορισμούς που της επιβάλλουν οι φθίνουσες –τουλάχιστον αυτή τη στιγμή– παραγωγικές δυνατότητές της (π.χ. μείωση του εργατικού δυναμικού, αρνητικές καθαρές επενδύσεις, ισχνή παραγωγικότητα κ.ά.), τονίζει η Eurobank.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το οικονομικό δελτίο, το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας αποτελεί απόδειξη ότι, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα τελευταία 40 χρόνια επικρατούσε η λογική της υψηλής προτίμησης για το επίπεδο της κοινωνικής ευημερίας στο παρόν σε σύγκριση με το αντίστοιχο στο μέλλον. Κάνοντας, λοιπόν, την υπόθεση ότι αυτή τη φορά οι ασκούντες την οικονομική πολιτική αξιολογούν τις αποφάσεις τους όχι μόνο βάσει των συνεπειών που μπορεί να έχουν αναφορικά με το επίπεδο της κοινωνικής ευημερίας στο παρόν, αλλά και στο μέλλον, οι μελετητές της τράπεζας ξεκαθαρίζουν ότι οι βασικές μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της κυκλικής ανάκαμψης και του δυνητικού ρυθμού μεγέθυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή