Δημοσκόπηση: Δυσαρέσκεια για τη συγκυβέρνηση, στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Δυσαρέσκεια για τη συγκυβέρνηση, στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι.

Μάλιστα στην αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά διευρύνεται με τη ΝΔ να αποσπά το 33% στην συγκεκριμένη μέτρηση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί υστερώντας κατά 11 μονάδες με  22%.

Τρίτη δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή με 8%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 7,5% και πέμπτο κατατάσσεται το ΚΚΕ, με 6,5%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το όριο του 3% για είσοδο στο κοινοβούλιο. Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες ισοδυναμούν στο 1,5

Η ΝΔ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα και στην παράσταση νίκης, 59% έναντι 22%, με το χάσμα να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος.

Συσπείρωση

Η αξιωματική αντιπολίτευση συγκρατεί περισσότερους από οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους που την στήριξαν στις προηγούμενες γενικές εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το 51% της βάσης του.

Το 17% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει στραφεί στην ΝΔ. Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου προέρχονται σχεδόν τρεις στους δέκα πολίτες της «γκρίζας ζώνης», η οποία περιέχει όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, διατεθειμένοι να απέχουν, να ψηφίσουν λευκό ή να ρίξουν άκυρο.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Η ΝΔ επικρατεί και στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεύρυνε το προβάδισμά του κατά τρεις μονάδες σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του 35% των πολιτών, έναντι 22% για τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης προηγείται επίσης με 11 μονάδες του κ. Τσίπρα στο ξεχωριστό ερώτημα «ποιος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στην βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού σας».

Για τη συμφωνία Πρεσπών

Διαιρεμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινή γνώμη όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έχει ήδη προκαλέσει έντονους τριγμούς στην σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 44% των πολιτών εκτιμά με μερική ή απόλυτη βεβαιότητα πως η συμφωνία δεν θα κυρωθεί οριστικά και από τις δύο χώρες. Στον αντίποδα, το 43% απαντά πως η συμφωνία θα φτάσει έως το τέλος.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τον πυρήνα της πλευράς που προβλέπει ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς το 58% αναφέρει πως οι Πρέσπες θα κυρωθούν από την Αθήνα και τα Σκόπια. Αντίθετα, δύο στους τρεις υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας διαβλέπουν «ναυάγιο».

Απογοήτευση για τις επιδόσεις των εταίρων

Η δημοσκόπηση αντανακλά επίσης τη δυσαρέσκεια των πολιτών με την κυβερνητική συνεργασία των δύο παρατάξεων. Το 63% δήλωσε πως βλέπει τις επιδόσεις της δικομματικής «μάλλον» ή «σίγουρα» αρνητικά, ενώ στην αντίπερα όχθη το 25% έκρινε την συμπολίτευση θετικά.

Δημοσκόπηση: Δυσαρέσκεια για τη συγκυβέρνηση, στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-1
Αισθητή είναι η απογοήτευση και στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι αρνητικές γνώμες για τις κυβερνητικές επιδόσεις των δύο εταίρων υπερέχουν των θετικών κατά δύο μονάδες (47% έναντι 45%).
  • Η δημοσκόπηση (που ολοκληρώθηκε πριν από την παραίτηση Κοτζιά) διενεργήθηκε μεταξύ 14 κι 16 Οκτωβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.355 πολιτών.
Δημοσκόπηση: Δυσαρέσκεια για τη συγκυβέρνηση, στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-2
Δημοσκόπηση: Δυσαρέσκεια για τη συγκυβέρνηση, στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή