Στήριξη σε συμφωνία των Πρεσπών και κυβέρνηση Ζάεφ από Ουάσιγκτον

Στήριξη σε συμφωνία των Πρεσπών και κυβέρνηση Ζάεφ από Ουάσιγκτον

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συμφωνία των Πρεσπών που είναι «αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού ανάμεσα σε δύο δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις» αναφέρθηκε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιθυμία του λαού της πΓΔΜ για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

«Ημουν πρόσφατα στα Σκόπια και θα έλεγα ότι η πΓΔΜ έχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση που μετά από πολλή σκληρή δουλειά ανέπτυξε μια πιθανή συμφωνία με μια άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Και αν η βούληση του 'μακεδονικού' λαού φαίνεται να κινείται προς μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αυτό το υποστηρίζω. Δεν πρόκειται να πω στη 'Μακεδονία', τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της, ότι δεν πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε και συνέχισε:

«Κοιτάξτε τη ρωσική επιρροή στο έδαφος της 'Μακεδονίας' και το μήνυμα που στέλνει για την πορεία της στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι είναι εντελώς υποκριτικό από την πλευρά της Ρωσίας να το παρουσιάζει ως ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας. Οταν πρόκειται στην πραγματικότητα για την ρητή και αποδεδειγμένη βούληση του λαού της 'Μακεδονίας' να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, δεν βλέπω καμία ένταση. Υποστηρίζω την κατεύθυνση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Νομίζω ότι το γεγονός ότι τόσο οι 'Μακεδόνες' όσο και οι Έλληνες, ορισμένων συγκεκριμένων πολιτικών πεποιθήσεων, σκέφτονται ότι έκαναν μια κακή συμφωνία, είναι μια ένδειξη ότι είναι μια καλή συμφωνία».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον ο Γουές Μίτσελ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο σχεδιασμό των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ σημαντικές στη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε τον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο, θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρόντες όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στον διάλογο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μια μεθόριο και μια πολύ ευάλωτη μεθόριο. Εχουμε την ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή».

Αναφορικά με τη Τουρκία, ο Αμερικανός υφυπουργός υποστήριξε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με την Αγκυρα και επισήμανε ότι η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον αποτελεί ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Ελπίζουμε να απομακρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση από (την αγορά) των S-400 προς άλλες επιλογές και να κρατήσουμε την Τουρκία όχι μόνο σε τροχιά προς την πολιτική δύση, αλλά και προς τη στρατηγική δύση. Και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή