Τσίπρας για επιστολή Κοτζιά: Υπάρχει ένας φάκελος στο γραφείο μου που λέει «αυστηρά προσωπικό»

Τσίπρας για επιστολή Κοτζιά: Υπάρχει ένας φάκελος στο γραφείο μου που λέει «αυστηρά προσωπικό»

8' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χθες ενημερώθηκα για μία επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο μου σε έναν φάκελο με την ένδειξη "αυστηρά προσωπικό". Θα την διαβάσω με προσοχή όταν επιστρέψω άλλωστε, αύριο, θα συναντηθώ κατ’ ιδίαν και με τον Νίκο Κοτζιά. Ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε μένα ως "αυστηρά προσωπικές". Και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του.

«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω του στο υπουργείο Εξωτερικών ένα σπουδαίο έργο και βεβαίως έχει ανεβάσει – και αυτό μας δυσκολεύει – πολύ ψηλά τον πήχη για όλους εμάς ώστε να συνεχίσουμε μία σειρά από στρατηγικές για την εξωτερική μας πολιτική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί σχεδιάσαμε και υλοποιούμε», συνέχισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός έκανε και μία προσωπική αναφορά στον πρώην υπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Νίκος Κοτζιάς δεν ήταν απλά ένας υπουργός μου και συνεργάτης μου αλλά ήταν και ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό που με κάνει να είμαι ακόμα ευτυχής είναι πως θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά στα κρίσιμα θέματα, στα θέματα στρατηγικής που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική και που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά μου τα χέρια» υπογράμμισε.

 «Η πορεία της κυβέρνησης δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν»

«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμιση χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

«Εχουμε δύο μεγάλα επιτεύγματα, την έξοδο από την κρίση και τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός τόνισε την αποφασιστικότητά του η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εχουμε και δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από την κρίση, που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα και (το δεύτερο) έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια.

«Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατεύσω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου. Πόσο δε μάλλον όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί και προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας για επιστολή Κοτζιά: Υπάρχει ένας φάκελος στο γραφείο μου που λέει «αυστηρά προσωπικό»-1

«Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής»

Σε ερώτηση αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, δεν βρίσκεται στο πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας και για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής.

Είπε ότι σε αντίθεση με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο ελληνικός (προϋπολογισμός) όχι μόνο δεν αποκλίνει από τον στόχο αλλά τον υπερβαίνει. «'Αρα το φυσιολογικό είναι -και έτσι πιστεύω ότι θα γίνει- όχι μόνο να μην υπάρξει και επιστολή διαμαρτυρίας από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά πολύ σύντομα να έχουμε μια θετική εξέλιξη στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις που αφορούν την έγκριση των προσπαθειών και του προϋπολογισμού μας».

Για την τουρκική προκλητικότητα και το Barbaros

«Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή και το Barbaros.

«Αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση που προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει. Τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Υπογράμμισε ότι στο περιθώριο της Συνόδου συνομίλησε με άλλους ηγέτες για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο που τον ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το Συριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν απολύτως σαφές στη Σύνοδο του Μαρτίου:  Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα. 

Ο κ. Τσίπρας είπε σε ό, τι τον αφορά πως είναι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, διάλογος, δίαυλοι επικοινωνίας.

«Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό», είπε.

Για Brexit

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους.

«Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Τσίπρας για επιστολή Κοτζιά: Υπάρχει ένας φάκελος στο γραφείο μου που λέει «αυστηρά προσωπικό»-2

«Η τακτική των καθυστερήσεων είναι σε βάρος της Ευρώπης»

Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.

Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίρτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ελληνο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας»

«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε πως αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας της Ευρωζώνης.

«Στην κατεύθυνση αυτή», είπε, «επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας».

«Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει να έχει μέλλον», υπογράμμισε επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Για προσφυγικό: «Συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης»

«Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι είναι μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.

«Αλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας νέα πολυπεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία και την ενέργεια και την ασφάλεια».

«Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο φαινόμενο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις του διαστάσεις, άρα και στην εσωτερική πτυχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».

Σημείωσε δε ότι «η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και πως η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή