Υπόθεση Κασόγκι: Υπό απειλή κυρώσεων το Ριάντ

Υπόθεση Κασόγκι: Υπό απειλή κυρώσεων το Ριάντ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να ενταφιάστηκε σε δάσος, έξω από την Κωνσταντινούπολη, το διαμελισμένο σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι ερευνούσαν χθες οι τουρκικές αρχές. Oπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Associated Press, η αστυνομία διαπίστωσε ότι δύο οχήματα έφυγαν από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στις 2 Οκτωβρίου, την ημέρα που πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε ο Κασόγκι. Το ένα εξ αυτών κατευθύνθηκε προς το δάσος Μπελγκρέιντ της Κωνσταντινούπολης και το άλλο στην επαρχία της Γιάλοβας. Παράλληλα, υπάλληλοι του σαουδαραβικού προξενείου έδιναν κατάθεση στις εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια ταξιδιού του στη Λατινική Αμερική, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέψευσε ότι παρέδωσε ηχητικό ντοκουμέντο για το φρικτό τέλος του Κασόγκι στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα. «Η Τουρκία δεν έδωσε κανένα ντοκουμέντο σε καμία χώρα και σε κανένα πρόσωπο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Aγκυρα θα δημοσιοποιήσει όλα τα σχετικά ντοκουμέντα αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες των διωκτικών αρχών.

Την Πέμπτη, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC είχε αναφέρει ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Aγκυρα, ο Πομπέο άκουσε το ηχητικό ντοκουμέντο που είχαν στα χέρια τους οι Τούρκοι. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε το ρεπορτάζ.

Στο μεταξύ, σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων γύρω από τον βασιλικό οίκο των Σαούντ. Σύμφωνα με τους New York Times, η CIA κλίνει στην εκδοχή ότι για τη δολοφονία του Κασόγκι είναι υπεύθυνος ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αισθητή είναι και η αλλαγή τόνου από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ενημέρωσή του από τον Μάικ Πομπέο για τις διαβουλεύσεις του σε Ριάντ και Aγκυρα. Σε σύντομη συνέντευξή του στους New York Times, το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, ο Τζαμάλ Κασόγκι πρέπει να θεωρείται νεκρός και ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ευθύνες του θρόνου στη δολοφονία του, «οι επιπτώσεις θα είναι πολύ, πολύ σοβαρές».

Σημειώνεται ότι μετά την ενημέρωσή του από τον Πομπέο στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ακύρωσε τη συμμετοχή του στο μεγάλο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνουν οι Σαουδάραβες την προσεχή εβδομάδα, το επονομαζόμενο «Νταβός της ερήμου». Το ίδιο είχαν πράξει προηγουμένως οι ομόλογοί του από Γαλλία, Βρετανία και Ολλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή