Ανοιγμα στην αντιπολίτευση με «επιτροπή συμφιλίωσης» στη Βουλή των Σκοπίων

Ανοιγμα στην αντιπολίτευση με «επιτροπή συμφιλίωσης» στη Βουλή των Σκοπίων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσταση επιτροπής συμφιλίωσης που μπορεί να οδηγήσει στην αμνήστευση βουλευτών και που συμμετείχαν στα επεισόδια της 27ης Απριλίου  προχωρεί το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ικανοποιώντας έναν από τους τέσσερις όρους που είχαν θέσει βουλευτές του VMRO – DPMNE προκειμένου να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο της χώρας. 

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε απευθύνει έκκληση προς τους  βουλευτές της αντιπολίτευσης να ξεπεράσουν τις διαχωριστικές γραμμές, αφήνοντας κατά κάποιο τρόπο να εννοηθεί ότι μπορεί να αμνηστευθούν και όσοι συμμετείχαν στις ταραχές του περυσινού Απριλίου, όταν πλήθος διαδηλωτών, περιλαμβανομένων και πολιτικών, είχε εισβάλει στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Είχαν προηγηθεί δικαστικές αποφάσεις για την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για μια σειρά βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγορούνταν για τα συγκεκριμένα επεισόδια.

Ετσι είχε αρθεί το εν λόγω μέτρο για τον βουλευτή του VMRO Κρστο Μούκοσκι, ενώ ανάλογες αποφάσεις είχαν ληφθεί για άλλους τρεις βουλευτές.

Η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ περνά στα επόμενα στάδια, όπου η κυβέρνηση θα προετοιμάσει τα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία στη συνέχεια θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).

Κατόπιν, θα προετοιμάσει τα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών τα οποία θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή