Τσαβούσoγλου: Λαϊκισμός της Αθήνας τα 12 μίλια – Δεν θα ανεχθούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο

Τσαβούσoγλου: Λαϊκισμός της Αθήνας τα 12 μίλια – Δεν θα ανεχθούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο προειδοποιήσεις σε αυστηρούς τόνους εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και με την κλήτευση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, απάντησε η Τουρκία στις ελληνικές ανακοινώσεις για σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια.

Το πρωί της Τρίτης ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, κλήθηκε από το τουρκικό Υπ. Εξωτερικών προκειμένου να του μεταφερθούν οι τουρκικές ενστάσεις στις εξαγγελίες της Αθήνας. Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα, Πέτρου Μαυροειδή, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ήταν προγραμματισμένη ήδη από την περασμένη Παρασκευή.

Μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκε ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που αφού σημειώνει ότι η τουρκική πλευρά έχει λάβει υπόψη της τις δηλώσεις του Ελληνα πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά καθώς και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα «σχέδια σταδιακής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων», προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνίας στο Αιγαίο, στο οποίο έχουμε κοινές ακτές». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Εθνοσυνέλευση της 8ης Ιουνίου 1995 έχει εκδώσεις τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες «βρίσκονται ακόμη σε ισχύ».

H εν λόγω αναφορά της τουρκικής ανακοίνωσης παραπέμπει στην απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου του 1995, η οποία ενέκρινε την ανάληψη κάθε απαραίτητης δράσης, μη εξαιρουμένης της στρατιωτικής, με σκοπό την προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων.

«Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας επί του θέματος μεταφέρθηκαν επίσης στον Έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα», καταλήγει η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ. Αιχμηρές ήταν επίσης οι τοποθετήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (Anadolu), απέδωσε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Αθήνας σε «λαϊκισμό». «Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε «υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων στο Αιγαίο» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «είναι κατά των εντάσεων». «Όποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση» συμπλήρωσε και παρέπεμψε στις αποφάσεις της τουρκικής Βουλής για το θέμα των 12 μιλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή