Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ο μελίρρυτος κ. Π. Πολάκης

Κύριε διευθυντά
Δεν καταλαβαίνω γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση τα βάζει με τον κ. Πολάκη όταν μίλησε για φυλακές. Ξεχνούν ότι ο κ. Τσίπρας είπε το περιβόητο «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» (χωρίς βέβαια το δεύτερο σκέλος να το έχει εκστομίσει ποτέ αντίπαλός του). Επομένως, ο κ. Πολάκης έδειξε τον τρόπο.

Επειδή και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πολάκης αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί και επειδή η Ελλάδα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα, θα ήθελα να θυμίσω δυο στίχους του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου από το «Καπνισμένο τσουκάλι»: «Εδώ δεν είναι να ’μαι εγώ πάνω από σένα ή εσύ πάνω από μένα. Εδώ είναι να ’ναι ο καθένας πάνω από τον εαυτό του».

Γ. Ψαρουλης, Πλοίαρχος Ε.Ν.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν φεμινιστής

Κύριε διευθυντά
Είναι λυπηρό, αλλά είναι αληθινό ότι ούτε η δημοκρατία ούτε η συνταγματική επιστήμη –επιστήμη της ελευθερίας και των δικαιωμάτων– υποστήριξαν τη γυναίκα, τα δικαιώματά της και την ισότητά της με τους άνδρες, όσο ο Κοσμάς ο Αιτωλός!

Αυτός ο εθνεγέρτης καλόγερος ανέβαινε σε ένα σκαμνί, γιατί ήταν κοντός στο ανάστημα, και με τα σοφά κηρύγματά του προσπαθούσε να φτιάξει ανθρώπους πρώτα και Ελληνες χριστιανούς. Η γυναίκα, κήρυττε, είναι ίση με τον άνδρα, γιατί όταν τη δημιούργησε ο Θεός δεν πήρε από το στήθος του Αδάμ ούτε από την πλάτη του. Πήρε από το πλευρό του!

Εφόσον λοιπόν είναι ομόπλευρη, είναι ίση! Ούτε προηγείται ούτε έπεται, όταν στη χώρα μας και στην Ευρώπη η θέση της γυναίκας δεν θεωρείται ούτε αναγνωρίζεται ως ισότιμη. Ενας εμπνευσμένος και θεοφόρος καλόγηρος γίνεται φλογερός κήρυκας του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η γυναίκα αποκτά δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε εκλογές μόλις το 1953 και η πρώτη που εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη, είναι η Αγνή Ρουσοπούλου. Αλήθεια, πόση ευγνωμοσύνη οφείλουν οι Ελληνίδες στον Πατροκοσμά, που μέσα στα μαύρα χρόνια της τουρκικής δουλείας υπήρξε, εκτός των άλλων, ο πρώτος φεμινιστής; Μέσα στα 20 χρόνια εθνικής δράσης του έφτιαξε 200 ελληνικά σχολεία! Σε αυτά τα σχολεία άναψε και έκαιγε διαρκώς η φλόγα της εθνικής ελευθερίας, η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης και της ισότητας των ανθρώπων. Εθναπόστολος, εθνεγέρτης και εθνομάρτυρας καλόγηρος! Η προσφορά του στα γράμματα και στο φεμινιστικό κίνημα μοναδική. Μόνο ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου τον υπερέβαλε, ο οποίος ως υπουργός Παιδείας του εθνάρχη Ελ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση του 1928-32 έφτιαξε τόσα σχολεία όσα δεν είχε η χώρα φτιάξει απ’ την απελευθέρωσή της έως την τουρκική σκλαβιά! Αυτή είναι η προσφορά της Εκκλησίας μας και των μεγάλων δημοκρατικών ανδρών.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ, τέως επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας», νομικός συγγραφέας

Υπογεννητικότητα και Ενοπλες Δυνάμεις

Κύριε διευθυντά
Τελευταία, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο («Καθημερινή» 6.10.2018) και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις επιπτώσεις και τις προοπτικές της υπογεννητικότητας στην εθνική οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας. Από τις λίαν επίκαιρες, τεκμηριωμένες και αξιόλογες αναλύσεις, συμπεράσματα και προτάσεις των διακεκριμένων και εγκυρότατων οικονομολόγων, καθηγητών πανεπιστημίου και δημοσιογράφων απουσιάζει, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, η σημαντικότατη και ιδιαίτερη επίδραση της υπογεννητικότητας στο αξιόμαχο και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Η συρρίκνωση του πληθυσμού καταδεικνύεται ότι οδηγεί αφ’ ενός μεν σε μείωση της οικονομίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης, αφ’ ετέρου δε σε περιορισμό των καλουμένων προς στράτευση νέων, με άμεση συνέπεια την αδυναμία της προβλεπόμενης επάνδρωσης των μονάδων. Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των Ελλήνων σε ηλικία στρατευσίμου μειώνεται με δραματικούς και ταχύτατους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, στους χώρους της εργασίας το ποσοστό των νέων το οποίον είναι, κατά κανόνα, το περισσότερο παραγωγικό λόγω ηλικίας, γίνεται ολοένα και μικρότερο, που σημαίνει ότι στο εργατικό δυναμικό θα κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο οι μεγαλύτερες ηλικίες, με συνέπεια περισσότερες θέσεις εργασίας να προσαρμόζονται στις αντοχές των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Βέβαια, μια τέτοια δυνατότητα στις μονάδες, κυρίως του Στρατού Ξηράς, δεν είναι εφικτή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εκπαίδευσης, διαβίωσης και αποστολής. Επισημαίνουμε ότι σε λίγα χρόνια θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να διατηρηθεί η σημερινή οροφή των Ε.Δ., αφού η κάθε κλάση θα αποδίδει μικρότερο αριθμό στρατευσίμων από την προηγούμενη. Κρούομεν των κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση του στρατεύσιμου πληθυσμού. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στη γεννητικότητα, είναι πιθανόν να απαιτηθεί μια ολόκληρη γενιά, ώστε να αντισταθμίσει ο ελληνικός πληθυσμός την επίπτωση που είχε η κρίση στη δημογραφική εξέλιξη. Σήμερα, που ο πληθυσμός συρρικνώνεται, οι γεννήσεις μειώνονται, η μετανάστευση αυξάνεται, το προσδόκιμο ζωής μεταβάλλεται και συνεπώς οι πληθυσμιακές ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας αυξάνονται, απαιτούνται για τις Ε.Δ. επείγοντα και άμεσης προτεραιότητας μέτρα, όπως πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, αύξηση της στρατιωτικής θητείας και αναδιοργάνωση με κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων.

Νικολαος  Ζαρκαδας, Υποστράτηγος  ε.α.

«Αξέχαστε φίλε μας, Σαρλ Αζναβούρ»

Κύριε διευθυντά
Μεγάλη η τιμή που μας κάνει η εξαίρετη «Καθημερινή» να μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να αναφερθώ σε ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα.

Επί τη ευκαιρία, θα αναφερθώ στη μεγάλη απώλεια του υπέροχου ανθρώπου, συνθέτη, ηθοποιού και αναγνωρισμένου παγκοσμίως μεγάλου τροβαδούρου Σαρλ Αζναβούρ, που είχα την τιμή να γνωρίσω κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Γενεύη από το 1960, όπου εργάστηκα σε διαφόρους τομείς μεταξύ αυτών από το 1963 για μερικά χρόνια ως λογιστής προσωπάρχης στο κατάστημα γουναρικών Παναγιώτη Σιστοβάρη, 40 Rue du Phone, που τον συναγωνίζονταν τότε οι οίκοι Dior και Lanvin – είχε πάρα πολλούς επώνυμους πελάτες (δεν θα αναφέρω Ελληνες) όπως τους Σοφία Λόρεν, Τσάρλι και Ούνα Τσάπλιν, ενώ αργότερα ο ένας γιος Σιστοβάρης, ο Nicky, παντρεύτηκε την κόρη του Σαρλό, Ζοζεφίν. (Μία άλλη στιγμή θα σας γράψω για τη γνωριμία μου με την οικογένεια του Σαρλό.) Επανέρχομαι στον μεγάλο τραγουδιστή Σαρλ Αζναβούρ (Αζναβουριάν ήταν το πραγματικό του όνομα), ο οποίος είχε αγοράσει, για ένα διάστημα, μια βίλα σχεδόν πάνω στη λίμνη της Γενεύης, Leman, όπου θυμάμαι ένα δωμάτιο ήταν γεμάτο με κρεμασμένους στον τοίχο όλους τους χρυσούς δίσκους του. Λοιπόν, ο Σαρλ με τη δεύτερη σύζυγό του Ούλα, από τη Σουηδία, πανέμορφη, είχαν έρθει στο κατάστημα Σιστοβάρη για να αγοράσει τις γούνες της.

Κάποια στιγμή στις συζητήσεις που κάναμε, του λέω: «Σαρλ, εμείς οι δύο έχουμε ένα κοινό». Απόρησε, φαίνεται το μυαλό του πήγε στο τραγούδι, και μου λέει: «Δημήτρη, δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το κοινό». Του λέω: «Εμείς οι Ελληνες και οι Αρμένιοι (ήταν η καταγωγή του) είμαστε εναντίον των Τούρκων». «Τώρα κατάλαβα», μου είπε και δώσαμε τα χέρια. Μία άλλη πολύ καλή συνάντηση έγινε πριν από λίγα χρόνια, στη Γενεύη πάλι. Ενας αγαπημένος μου φίλος, ο Φάνης Κατραμόπουλος, χρυσοχόος στην Αθήνα, αδελφός της εξαιρετικής επί πολλά χρόνια δημοσιογράφου στην «Καθημερινή», Ελένης Μπίστικα Κατραμοπούλου –παιδιά του Γεώργη Κατραμόπουλου, χρυσοχόου από τη Σμύρνη–, συγγραφέας στα γεράματά του, που μας έφυγε σε ηλικία 100 χρόνων. Λοιπόν ο φίλος μου Φάνης Κατραμόπουλος ήταν στη Γενεύη και κάποια στιγμή μού λέει ότι «θέλω να με πας στο βιβλιοπωλείο PAYOT να αγοράσω ένα βιβλίο, γρήγορα διότι θα κλείσουν τα μαγαζιά». Πήγαμε στο βιβλιοπωλείο και βλέπω έξω μια πινακίδα ότι ο Σαρλ Αζναβούρ παρουσιάζει ένα βιβλίο του, ρώτησα τη διεύθυνση μήπως είναι ακόμη εδώ ο συγγραφέας; Και βέβαια, μου είπαν, είναι στο υπόγειο. Πήγαμε κάτω και βλέπουμε τον Σαρλ και του φωνάζω, «τι έγινες, σε έχω χάσει» και μου λέει «βρε Δημήτρη, κι εγώ σε έχω χάσει», «τώρα –του λέω– είμαι συνταξιούχος και περισσότερο καιρό τον περνώ στην Αθήνα». Καλό σου ταξίδι, αξέχαστε Σαρλ Αζναβούρ.

Δημητρης Σκεπαρνιας, Γενεύη

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ