Ευτυχής ο Τραμπ για Μπολσονάρο

Ευτυχής ο Τραμπ για Μπολσονάρο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ακροδεξιός λαϊκιστής Ζαΐρ Μπολσονάρο είχε πολιτογραφηθεί από τον διεθνή Τύπο ως «Βραζιλιάνος Τραμπ». Οι πρώτες ενδείξεις μετά τη θριαμβευτική επικράτησή του στις προχθεσινές προεδρικές εκλογές μοιάζουν να επιβεβαιώνουν αυτό το προσωνύμιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να του τηλεφωνήσουν για να τον συγχαρούν. Ο ίδιος χαρακτήρισε «εξαιρετική» την ατμόσφαιρα της συνδιάλεξης και προανήγγειλε, μέσω Twitter, την κοινή απόφαση των δύο ανδρών «να συνεργαστούν στενά σε θέματα εμπορίου, ενόπλων δυνάμεων και οτιδήποτε άλλο».

Δηλωμένος θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, ο 63χρονος πολιτικός είχε εκφράσει στην προεκλογική περίοδο την πρόθεσή του να ευθυγραμμίσει περισσότερο τη μεγάλη χώρα του με τις ΗΠΑ, ενώ είχε καταφερθεί έντονα εναντίον της Κίνας. Οπως αποκάλυψε χθες ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Ονιξ Λορενζόνι, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την 1η Ιανουαρίου. Θα έχει προηγηθεί επίσκεψή του στη Χιλή, ενώ τρίτος εξωτερικός προορισμός του θα είναι το Ισραήλ. Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις, καθώς ο Μπολσονάρο κέρδισε άνετα με ποσοστό 55,2% στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της αναμέτρησης, έναντι 44,8% του κεντροαριστερού αντιπάλου του Φερνάντο Χαντάντ. Η νίκη του προκάλεσε ανησυχία στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ο πρώην λοχαγός του στρατού είχε εγκωμιάσει στο παρελθόν τη στρατιωτική δικτατορία της χώρας του (1964-1985). Στο επινίκιο μήνυμά του υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα, αλλά είναι γνωστό ότι απόστρατοι στρατηγοί πρόκειται να υπηρετήσουν ως υπουργοί ή προεδρικοί σύμβουλοι.

Το χρηματιστήριο

Πάντως οι χρηματαγορές πανηγύρισαν τη νίκη του Μπολσονάρο, με την δείκτη του βραζιλιάνικου χρηματιστηρίου να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ. Ο νικητής των εκλογών έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών, με πλήρη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, σημαντικές περικοπές κοινωνικών δαπανών και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Με μια προσεκτική δήλωση του Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Μπολσονάρο για τη νίκη του, τονίζοντας ότι η συνεργασία της χώρας του με τη Βραζιλία «βασίζεται σε κοινές αξίες και στην προώθηση των δημοκρατικών αρχών». Την πρόθεση του Πεκίνου να συνεχίσει την εκτεταμένη οικονομική συνεργασία με τη Βραζιλία εξέφρασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή