ΚΟΣΜΟΣ

Σοβιετικής εποχής δείγμα σεληνιακού εδάφους αναμένεται να πουληθεί 1 εκατομμύριο δολάρια σε δημοπρασία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δείγματα σεληνιακού εδάφους που είχε φέρει στη Γη ο σοβιετικός αυτόματος διαπλανητικός σταθμός «Λουνά-16» το 1970, θα δημοπρατηθούν από το οίκο Sotheby’ s στη Νέα Υόρκη στις 29 Νοεμβρίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Προς το παρόν πρόκειται για το μοναδικό νόμιμο δείγμα σεληνιακού εδάφους που βρίσκεται σε κατοχή ιδιώτη και γι αυτόν τον λόγο ο διοργανωτής της δημοπρασίας αναμένει ότι η προσφορά που θα δοθεί στη δημοπρασία θα κυμανθεί από τις 700 χιλιάδες έως το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι τρεις μικρές πετρούλες σεληνιακού εδάφους, που φυλάσσονται σε μια θήκη καλυμμένη από γυαλί, το μέγεθος των οποίων δεν υπερβαίνει τα 2mm, ανήκουν στην Νίνα Καρολιόβα,  χήρα του εκλιπόντος θεμελιωτή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Σεργκέι Καρολιόφ.

Πωλητής είναι ένας συλλέκτης από τις ΗΠΑ ο οποίος τήρησε την ανωνυμία του και ο οποίος είχε αγοράσει το εν λόγω δείγμα σεληνιακού εδάφους το 1993 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, από την Καρολιόβα έναντι του ποσού των 442.500 δολαρίων. Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα δείγματα σεληνιακού εδάφους αποτελούν κρατική ιδιοκτησία των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.

Οι συλλέκτες σπανίων αντικειμένων έχουν διαθέσει σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν διαστημικά τεχνουργήματα. Πέρυσι στον οίκο Sotheby’s πουλήθηκε έναντι 1,8 εκατομμυρίων, ένα διαστημικό σακίδιο το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Αμστρονγκ για να βάζει δείγματα εδάφους που περισυνέλεξε κατά την διάρκεια της αποστολής του στην Σελήνη.

Ωστόσο πριν τη δημοπρασία, έπρεπε να αποφανθεί η δικαιοσύνη για το ποίος έχει δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των δειγμάτων αυτών.  Το δικαστήριο έγινε, αλλά η NASA η οποία διεκδικούσε τα δείγματα αυτά έχασε το δικαστήριο.

Ενα μικρό κομμάτι σεληνιακού εδάφους, που μοιάζει με ράβδο, ζύγιζε συνολικά 100 γραμμάρια και είχε μεταφερθεί στη Γη από το διαστημόπλοιο «Λουνά-16» υπήρξε το τρίτο δείγμα σεληνιακού εδάφους που έφθασε στην Γη μετά την αποστολή των «Απόλλων-11» και «Απόλλων 12».

Η Σοβιετική Ενωση κατάφερε να πάρει δύο ακόμη φορές δείγματα σεληνιακού εδάφους κατά την διάρκεια των αποστολών «Λουνά-20» και «Λουνά-24».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ