«Οχι» στο σύμφωνο του ΟΗΕ από την Αυστρία

«Οχι» στο σύμφωνο του ΟΗΕ από την Αυστρία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. H Αυστρία θα ακολουθήσει την Ουγγαρία και τις ΗΠΑ απέχοντας από την υπογραφή του συμφώνου του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς. Το σύμφωνο καθορίζει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που αναγκάζονται να μετακινηθούν, είτε λόγω διωγμών είτε για οικονομικούς λόγους, συστήνοντας στις κυβερνήσεις, π.χ., να αποφεύγουν τον συλλήβδην εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα κλειστού τύπου.

«Η Αυστρία δεν θα προσχωρήσει στο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση», δήλωσε ο Συντηρητικός Κουρτς, ο οποίος αναδείχθηκε στην καγκελαρία λόγω της σκληρής αντιμεταναστευτικής στάσης του και συγκυβερνά με το ακροδεξιών καταβολών κόμμα FPOe.

«Ασκούμε έντονη κριτική σε κάποια σημεία του συμφώνου, όπως στην ανάμειξη της διεθνούς προστασίας με τη μετανάστευση για οικονομικούς λόγους», ανέφερε. Η κυβέρνηση της Αυστρίας υποστηρίζει ότι το σύμφωνο μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο, ώστε στο μέλλον να επιχειρηθεί να αναγνωριστεί η μετανάστευση ως ανθρώπινο δικαίωμα. Το σύμφωνο δεν είναι δεσμευτικό και οι διατάξεις του λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης, όχι ως «σκληρή» επιταγή για τους νομοθέτες. Εστω και έτσι, η απόρριψή του προσφέρει στις Αρχές της Αυστρίας, όπως και στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον Ούγγρο πρόεδρο Ορμπαν, μια ευκαιρία ανέξοδης ενίσχυσης του προφίλ τους.

Η Αυστρία όπως και η Ουγγαρία είχαν συνυπογράψει το σύμφωνο μαζί με όλες τις χώρες του ΟΗΕ πλην ΗΠΑ το καλοκαίρι. Αλλά οι δύο χώρες δεν θα παρευρεθούν στην τελετή επίσημης υιοθέτησής του, στο Μαρακές του Μαρόκου, τον Δεκέμβριο.

Η ιδέα για το σύμφωνο προέκυψε το 2016, μετά τις σκηνές άτακτης μετανάστευσης προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, με στόχο να ξεκαθαρίσουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κρατών και μεταναστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή