Πυρά της Αγκυρας εναντίον των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη

Πυρά της Αγκυρας εναντίον των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η στρατιωτική πίεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Μία ημέρα μετά τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη, μονάδες του τουρκικού πυροβολικού που βρίσκεται στη μεθοριακή τουρκική πόλη Σανλιούρφα εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στην ανατολική όχθη του ποταμού. Τουλάχιστον τέσσερις Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τουρκικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών θέσεων, που άρχισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανάγκασαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να αναστείλουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό ανακοίνωσε η κεντρική διοίκηση των SDF, κορμός των οποίων είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών. Η Τουρκία κατέχει ήδη κουρδικές περιοχές στα δυτικά του Ευφράτη ύστερα από τις δύο στρατιωτικές εισβολές της στην Τζαραμπλούς το 2016 και στο Αφρίν τον περασμένο χειμώνα.

Το ερώτημα που θέτουν αρκετοί Τούρκοι αναλυτές είναι πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στη σκλήρυνση της τουρκικής στάσης και αν η εξέλιξη αυτή θέσει σε κίνδυνο τη διστακτική διαδικασία εξομάλυνσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ύστερα από την πρόσφατη απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Στο μεταξύ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 60.000 Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Τουρκία επέστρεψαν στη χώρα τους ύστερα από τη σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, βάσει της πρόσφατης ρωσοτουρκικής συμφωνίας. Ωστόσο, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοαλέμ κατήγγειλε ότι η Αγκυρα δεν τηρεί τις υποσχέσεις που είχε αναλάβει έναντι της Ρωσίας για απομάκρυνση των ακραίων ισλαμιστών από το Ιντλίμπ. Η Δαμασκός κράτησε συγκρατημένη στάση έναντι της ρωσοτουρκικής συμφωνίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για την ανακατάληψη του Ιντλίμπ από τους ισλαμιστές αντάρτες που εξακολουθούν να το ελέγχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή