ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΗΠΑ, κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου τον Αύγουστο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πρώτη δύναμη παγκοσμίως σε παραγωγή πετρελαίου αναδείχθηκαν οι ΗΠΑ τον Αύγουστο, εκτοπίζοντας τη Ρωσία από την κορυφή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Και αυτό γιατί η παραγωγή πετρελαίου στην υπερδύναμη σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για την Ενέργεια, η παραγωγή στις ΗΠΑ έφτασε στα 11,346 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Πετρελαίου φέρουν την παραγωγή «μαύρου χρυσού» στη Ρωσία να ανέρχεται τον Αύγουστο στα 11,21 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οπως επισημαίνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το 1920. Οφείλεται στο ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές έσπευσαν να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά 48% αυξάνοντας ραγδαία την παραγωγή σχιστολιθικών υδρογονανθράκων σε πολιτείες όπως το Τέξας και το Κολοράντο. Η παραγωγή έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ στον Κόλπο του Μεξικού αλλά και στο Νέο Μεξικό.

Οπως, πάντως, επισημαίνει το Bloomberg, μάλλον οι ΗΠΑ θα χάσουν σύντομα την πρωτοκαθεδρία καθώς Ρωσία και Σαουδική Αραβία παράγουν πυρετωδώς και αυξάνουν διαρκώς την παραγωγή τους. Στόχος τους είναι να καλύψουν το κενό που θα αφήσει το ιρανικό πετρέλαιο, καθώς επανέρχεται το εμπάργκο κατά του Ιράν αλλά και η απουσία από την παγκόσμια αγορά της Βενεζουέλας που βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραστικά η παραγωγή της. Ηδη, τον Σεπτέμβριο η Ρωσία παρήγαγε 11,37 εκατ. βαρέλια την ημέρα που ενδεχομένως να έχουν φτάσει στα 11,4 εκατ. τον Οκτώβριο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ