ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση κατώτατου μισθού ζητάει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

REUTERS, A.P.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς τάχθηκε χθες υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα, από 8,84 που είναι σήμερα. Οι αμοιβές εκατομμυρίων Γερμανών εργαζομένων είναι τόσο χαμηλές σε σχέση με το κόστος ζωής, ώστε το γερμανικό κράτος υποχρεώνεται να επεμβαίνει ενισχύοντας τα χαμηλά εισοδήματα με κονδύλια ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως.

«Θεωρώ σωστό να φθάσει ο κατώτατος μισθός τα 12 ευρώ την ώρα. Οι εταιρείες δεν πρέπει να κάνουν οικονομίες στους μισθούς», έγραψε ο Σολτς σε άρθρο στην εφημερίδα Bild. Η συγκράτηση του γερμανικού μισθολογικού κόστους σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έχει συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, αλλά το κίνητρο του Σολτς δεν είχε σχέση με την Ε.Ε. Μπροστά στον εκλογικό και δημοσκοπικό κατήφορο των Σοσιαλδημοκρατών, ο Σολτς συμφώνησε με τα στελέχη του κόμματος που ζητούν σαφή δείγματα αριστερής στροφής.

Εκπρόσωπος του κόμματος των Φιλελευθέρων έκανε λόγο για κίνηση «εσωκομματικής απελπισίας» και «οικονομικής ανευθυνότητας», επισημαίνοντας ότι το επίπεδο των μισθών καθορίζεται μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αυτό συνέβαινε ώς το 2015, οπότε η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά κατώτατο μισθό, κατόπιν επιμονής των Σοσιαλδημοκρατών. Αρχικά ορίστηκε στα 8,50 ευρώ, σήμερα είναι 8,84 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ενέκρινε την αύξησή του στα 9,19 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 9,35 ευρώ το 2020.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ