Ο Κασόγκι πρώτα στραγγαλίστηκε, λέει ο εισαγγελέας

Ο Κασόγκι πρώτα στραγγαλίστηκε, λέει ο εισαγγελέας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Τζαμάλ Κασόγκι στραγγαλίστηκε αμέσως μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της εισαγγελίας της Πόλης, Ιρφάν Φιντάν.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η εισαγγελία αναφέρει ότι ο Κασόγκι έπεσε θύμα προμελετημένης ανθρωποκτονίας και ότι το πτώμα του διαμελίστηκε και «απομακρύνθηκε».

Τα νέα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν χθες το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης μεταξύ του κ. Φιντάν και του Σαουδάραβα ομολόγου του Σαούντ αλ Μοτζέμπ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή από Τούρκο αξιωματούχο ότι ο αρθρογράφος της Washington Post στραγγαλίστηκε και διαμελίστηκε. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Φιντάν επισήμανε ότι οι συζητήσεις του με τον Σαουδάραβα εισαγγελέα Αλ Μοτζέμπ δεν οδήγησαν σε «συγκεκριμένα συμπεράσματα» γύρω από τους εντολείς της δολοφονίας του Κασόγκι. «Παρά τις επίμονες προσπάθειες των τουρκικών αρχών να εντοπίσουν τη σορό του Κασόγκι, η τοποθεσία του πτώματος παραμένει άγνωστη», ανέφερε η ανακοίνωση της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο εισαγγελέας Φιντάν ζήτησε από τον Σαουδάραβα ομόλογό του Μοτζέμπ να αποκαλύψει ποιος διέταξε την αποστολή 15μελούς διπλωματικής ομάδας από το Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη, με διαταγές να σκοτώσουν τον Κασόγκι.

Στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία επισημαίνει πως επανέλαβε το αίτημα των τουρκικών αρχών προς το Ριάντ για την έκδοση 18 υπόπτων Σαουδαράβων στην Τουρκία έτσι ώστε να ανακριθούν και να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Ο εισαγγελέας Φιντάν ζήτησε επίσης από τον Σαουδάραβα συνάδελφό του να αποκαλύψει την ταυτότητα Τούρκου «συνεργάτη» του προξενείου, ο οποίος φέρεται να βοήθησε στην «απομάκρυνση» και απόκρυψη της σορού του Κασόγκι.

Ο Μοτζέμπ εγκατέλειψε χθες την Τουρκία, ύστερα από παραμονή τριών ημερών.

Στο μεταξύ, στο Ριάντ επέστρεψε χθες ο πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντουλαζίζ, νεότερος αδελφός του βασιλέα Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και θείος του πανίσχυρου διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πρίγκιπας Αχμέντ, ο οποίος είχε επικρίνει δημόσια τον βασιλέα και τον διάδοχο, παρέμεινε στο εξωτερικό για σχεδόν τρεις μήνες. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους της σαουδαραβικής διπλωματίας στο Reuters, ο πρίγκιπας Αχμέντ είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του, έχοντας προφανώς φοβηθεί μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Κασόγκι και τη μοίρα που επιφυλάσσει το καθεστώς του Ριάντ στους αντιφρονούντες, ακόμη και όταν αυτοί είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας.

«Εκτιμώ πως υπήρξε κάποια προκαταρκτική συμφωνία. Πολλά μηνύματα ανταλλάχθηκαν και, όταν επήλθε συμφωνία, ο πρίγκιπας επέστρεψε», λέει ο Σαουδάραβας διπλωμάτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο πρίγκιπας Αχμέντ είχε εμφανιστεί σε βίντεο να επικρίνει τον βασιλέα και τον διάδοχο του θρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή