Η διπλή στόχευση Τσίπρα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αποτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη μέρα της πρότασης Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για ένα «ισορροπημένο και σύγχρονο» πλάνο, που «αναπόφευκτα θα φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση» και «θα αναδείξει στρατηγικά αδιέξοδα και αντιφάσεις» τόσο εντός της Ν.Δ. όσο και του ΚΙΝΑΛ. Η πρωτοβουλία άλλωστε του Μαξίμου να φέρει στο προσκήνιο την αναθεώρηση «ως εμβληματική μεταρρύθμιση» λίγο πριν μπούμε και επισήμως σε έτος εκλογών, αναδεικνύει και την κυβερνητική στρατηγική του κόμματος έναντι Πειραιώς και Χαρ. Τρικούπη. Στο Μαξίμου θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό πιέζουν τη Ν.Δ. σε μια σειρά θεμάτων, όπως είναι αυτό του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η χθεσινή διπλή επίθεση στην Πειραιώς το αποδεικνύει. Το Μαξίμου αρχικά με non paper κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «αμηχανία» και προσπάθεια «απόδρασης» από την επικείμενη διαδικασία, με στόχο να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Η κυβέρνηση επανήλθε κατηγορώντας τη «γαλάζια» πλευρά για αλλαγή πλάνων λόγω «λαϊκής κατακραυγής». Επιπλέον υπάρχει μια σειρά θεμάτων με φιλελεύθερο πρόσημο, μέσω των οποίων το Μαξίμου θα επιχειρήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στη Ν.Δ. Κορωνίδα οι διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο πρωθυπουργός κατά την προχθεσινή ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην «ενότητα» για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας χρησιμοποίησε μία λέξη που μέχρι πρότινος εθεωρείτο ταμπού. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος», με τη λέξη «φιλελευθεροποίηση» να παραπέμπει απευθείας στις ιστορικές αναφορές της Ν.Δ.

Παρόμοιος είναι ο στόχος και έναντι του ΚΙΝΑΛ. Στο Μαξίμου θεωρούν πως η αναθεώρηση θα αναδείξει τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν εντός του κόμματος, όπου ένα κομμάτι αρνείται κάθε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ –το λεγόμενο και «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο– ενώ ένα άλλο τμήμα, κυρίως προερχόμενο από το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, είναι πιο μετριοπαθές. Η στόχευση να «βραχυκυκλώσει» το ΚΙΝΑΛ φάνηκε και από το γεγονός πως η επιστολή που εστάλη προς τους πολιτικούς αρχηγούς περιελάμβανε αυτοτελώς τόσο το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου όσο και τη ΔΗΜΑΡ του Θ. Θεοχαρόπουλου, θέλοντας προφανώς να αναδείξει πως το ΚΙΝΑΛ δεν είναι ενιαίο. Με τα ίδια κριτήρια όμως που εκλήθη ο κ. Θεοχαρόπουλος, θα έπρεπε να κληθεί και ο Ν. Κοτζιάς, ως βουλευτής και πρόεδρος του Πράττω, κάτι που αναδεικνύει την πολιτική στόχευση.

Διπλή πλειοψηφία

Πέραν των «πληγμάτων» κατά των αντιπάλων, στο Μαξίμου στοχεύουν σε κάτι ακόμη μέσα από τη διαδικασία της αναθεώρησης. Να αναδειχθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον λεγόμενο προοδευτικό πόλο της χώρας και, ως ο ένας από τους δύο «μαγνήτες» του πολιτικού συστήματος, να ρυμουλκήσει στελέχη και βουλευτές που θα δημιουργήσουν τη λεγόμενη «δεύτερη πλειοψηφία» –μετά την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση– που θα δώσει παράταση στον χρόνο της κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με όχημα την «κάθαρση», που θέλγει στελέχη που δεν προέρχονται από την Κεντροαριστερά –βλέπε Θ.Παπαχριστόπουλος, Τ. Κουίκ–, είτε με όχημα τις «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», που μπορεί να προσεγγίσουν στελέχη όπως ο κ. Δανέλλης και ο κ. Σαρίδης, από το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή