Σε καλό δρόμο οι σινοαμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις

Σε καλό δρόμο οι σινοαμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοπτική αποκλιμάκωσης στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο διαφαίνεται από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και Κινέζων αξιωματούχων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ενόψει της συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στο τέλος Νοεμβρίου. «Οι συνομιλίες προχωρούν καλά», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Τwitter και προσέθεσε πως βρίσκονται σε καλό δρόμο επίσης οι επαφές του με τη Βόρεια Κορέα. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις ενώπιον Αμερικανών πολιτικών που επισκέφθηκαν την Κίνα. Δήλωσε αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες μπορούν να υπερβούν τις διαφορές τους και να επαναφέρουν τις διμερείς σχέσεις σε ομαλή πορεία αν συνεργαστούν με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

Παράλληλα ο Λάρι Κάντλοου, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, εξέφρασε χθες την ελπίδα πως οι δύο πρόεδροι θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφωνίες τους και να υπερβούν το αδιέξοδο στη σύνοδο του G20. Μιλώντας, όμως, σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, ο Κάντλοου τόνισε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα προωθήσει «επιθετικά» την ατζέντα του κατά της Κίνας, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στα κρίσιμα θέματα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και των δασμών σε καίρια εμπορεύματα. Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κίνας προσβλέποντας σε κάποια αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές του Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να τύχει μεγαλύτερης στήριξης στις εκλογές του μεσοδιαστήματος αν υπάρξουν εξελίξεις που να κατατείνουν σε βελτίωση των σινοαμερικανικών σχέσεων. Στο μεταξύ, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει έτοιμος να προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε όσα κινεζικά προϊόντα έχουν μείνει έως τώρα αλώβητα από την ανταλλαγή δασμών ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Η απειλή διατυπώνεται για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο. Σημειωτέον ότι το σύνολο των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ έφτασαν το περασμένο έτος στα 505 δισ. δολάρια.

Από την άνοιξη, οπότε άρχισε η ανταλλαγή δασμών και απειλών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 250 δισ. δολαρίων. Εχει, άλλωστε, αναγγείλει ότι από πρώτης Ιανουαρίου θα αυξηθούν στο 25% οι δασμοί ύψους 10% που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε άλλα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή