500 λέξεις με την Εύα Στάμου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εύα Στάμου είναι συγγραφέας, αρθρογράφος και δρ ψυχολογίας. Κείμενά της έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, αραβικά, δανικά και λιθουανικά. Πρόσφατα έργα της το μυθιστόρημα «Η Εκδρομή» (2016) και η συλλογή διηγημάτων «Τα κορίτσια που γελούν» (2018) από τις εκδόσεις Αρμός.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το «Χρυσό Σημειωματάριο» της Ντόρις Λέσινγκ, το «Αούστερλιτς» του Σέμπαλντ, τα «Φιλοσοφικά Πορτρέτα» του Αντώνη Χατζημωυσή, το «Η Θέα από το Πουθενά» του Nέιτζελ.

 

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο σκοτεινός και ευφυής Σέρλοκ Χολμς για την αριστοτεχνική εξιχνίαση δύσκολων μυστηρίων, την απαράμιλλη βρετανική ψυχραιμία, τη λυτρωτική υποταγή στα πάθη του.

 

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Λόρδο Βύρωνα, την Κριστίνα Ροσέτι, τον Ρεμπό, τον Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου, τον Γιώργο Χρονά, την Αγγελάκη-Ρουκ, τον Γιωργή Παυλόπουλο, τον Διονύση Καψάλη, τον Καβάφη.

 

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Εμαθα πολλά στοιχεία που αγνοούσα για τους Χιλμπίληδες, τους φτωχούς, λευκούς Αμερικανούς της εργατικής τάξης σκωτοϊρλανδικής καταγωγής, διαβάζοντας «Το Τραγούδι του Χιλμπίλι» του Βανς.

 

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τα «Λάφυρα του Πόιντον», του Χένρι Τζέιμς.

 

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το «Αδελφοί Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι.

Ποια είναι τα κορίτσια που γελούν; Τι τα κάνει να ξεχωρίζουν;

Πρόκειται για τις γυναίκες της διπλανής πόρτας που προβληματίζονται για τις σχέσεις, την εικόνα τους, τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος, την επιβίωση, είτε εργάζονται σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο, είτε ζουν μια ζωή με προνόμια στα προάστια της Αθήνας, της Βοστώνης ή της Κοπεγχάγης. Είναι φτιαγμένα από ανθεκτικά υλικά τα κορίτσια μου, αυθόρμητα, ειλικρινή και με απρόσμενες αντιδράσεις.

 

Γυναίκες – Ανδρες: στην εποχή του MeToo πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις τους;

Διαμορφώνονται πιο ισότιμα, με λιγότερη υποκρισία και συνεπώς εντονότερο το ερωτικό στοιχείο και την ψυχολογική εγγύτητα. Το φλερτ όχι μόνο δεν κινδυνεύει με αφανισμό, αλλά θα γνωρίσει νέα άνθηση.

Εχετε Facebook, Twitter, κ.λπ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Τα μέσα δικτύωσης με βοηθούν τόσο να χαλαρώνω όσο και να ακούω απόψεις πολύ διαφορετικές από τις δικές μου και των φίλων μου – αυτό σίγουρα διευρύνει τον τρόπο σκέψης μου και οξύνει την αντιληπτική μου ικανότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή