Οι μετανάστες τόνωσαν το γερμανικό ΑΕΠ την περίοδο 2011-2016

Οι μετανάστες τόνωσαν το γερμανικό ΑΕΠ την περίοδο 2011-2016

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες και άλλοι μετανάστες τόνωσαν το γερμανικό ΑΕΠ το διάστημα 2011-2016. Ειδικότερα, η μετανάστευση εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες της Ε.Ε. στη Γερμανία συνέβαλε τα τελευταία χρόνια σε επιπρόσθετη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συμπεραίνει σε νέα έρευνά του το έγκριτο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. «Η κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας από μετανάστες αυξάνει την απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας και οδηγεί σε αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης», σημειώνει μεταξύ άλλων σε έκθεσή του το DIW, την οποία παρουσιάζει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου, μεταξύ 2011 και 2016 χάρη στους μετανάστες το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,2% επιπλέον ετησίως – το 2015, μάλιστα, η επιπρόσθετη ανάπτυξη λόγω μεταναστών υπολογίζεται από τους ερευνητές σε 0,3%. Από τότε που ορισμένες χώρες, οι οποίες επλήγησαν βαριά από την κρίση, όπως η Ισπανία, άρχισαν να ανακάμπτουν έως έναν βαθμό οικονομικά, ο ρυθμός μετανάστευσης πολιτών από χώρες της Ε.Ε. προς τη Γερμανία άρχισε να μειώνεται. Γεγονός είναι, πάντως, ότι από το 2011 έως το 2016 μετανάστευαν από αυτές τις χώρες στη Γερμανία ετησίως περίπου 720.000 άτομα κατά μέσον όρο, όπως επισημαίνει η έρευνα. Ο συνολικός αριθμός των Ευρωπαίων που μετακόμισαν στη Γερμανία το εν λόγω διάστημα ανήλθε σε 5,1 εκατομμύρια, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Το μέτρο της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων εντός Ε.Ε. και –κυρίως– το ότι ξέσπασε η οικονομική κρίση σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, ήταν οι βασικοί παράγοντες που ώθησαν τόσους ανθρώπους να αφήσουν τη χώρα τους για τη Γερμανία, υπογραμμίζει το DIW. «Οι μετανάστες από την Ε.Ε. έρχονται στη χώρα μας προκειμένου να βρουν δουλειά – και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει, όπως καταδεικνύουν πολλές στατιστικές», επισημαίνει στην DW η ερευνήτρια Ζανίνε Χαρτ, μία εκ των δύο συντελεστών της εν λόγω έρευνας. Το ινστιτούτο DIW σημειώνει ότι η πλειονότητα των μεταναστών από κράτη της Ε.Ε. στη Γερμανία είναι νέοι, καλά καταρτισμένοι και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οικονομικά ενεργοί. Ενδεικτικά, το ποσοστό των οικονομικά ενεργών Γερμανών ανήλθε για την εν λόγω περίοδο σε 70,6%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για μετανάστες από χώρες της Ε.Ε. ήταν 74,6%.

Πέρα από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν την περίοδο 2011-2016, το DIW επισήμανε τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις στη γερμανική αγορά εργασίας για το μέλλον. Δεδομένου του ολοένα και γηραιότερου πληθυσμού στη Γερμανία και των ελλείψεων κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τη στελέχωση των κενών θέσεων εργασίας, οι Γερμανοί ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες και οι συνθήκες στη γερμανική αγορά εργασίας, ώστε να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους από άλλες χώρες της Ε.Ε. Ως παράδειγμα μέτρων βελτίωσης, τέλος, αναφέρεται η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή