Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/11/18)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η EBRD συμμετέχει με 15 εκατ. σε χαρτοφυλάκιο δανείων της Alpha

Με 15 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) στο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ με την επωνυμία Arctos, που μεταβίβασε πρόσφατα η Alpha Bank. Εκτός από την ΕBRD ,στην επένδυση συμμετέχουν το IFC, η APS Delta και η Balbec Capital LP διαθέτοντας συνολικά 50 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός συνολικότερου επενδυτικού προγράμματος ύψους 300 εκατ. ευρώ, που είχε εκπονήσει το 2017 η ΕBRD για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στη χώρα μας ανέρχονται περίπου σε 89 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 48% των συνολικών δανείων έναντι μέσου όρου 4,5% στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EBRD, τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η επιτυχής μείωσή τους αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την εξυγίανση ων ισολογισμών των τραπεζών, τη μείωση των προβλέψεων για κινδύνους και, ως εκ τούτου, την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέο δανεισμό, υποστηρίζοντας την ελληνική οικονομία. Εχει προηγηθεί η συμμετοχή της ΕBRD με 25 εκατ. ευρώ στην B2Holding, την εταιρεία που απέκτησε κόκκινα δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ από την Alpha Bank.

Από την απεργία που έχει κηρύξει για σήμερα στο εμπόριο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) συνοδεύεται για μία ακόμη φορά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 4 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να παραμείνουν ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Την ίδια ημέρα, ωστόσο, η ΟΙΥΕ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, καθώς όπως υποστηρίζει «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση των Κυριακών, έπειτα από επιταγή των δανειστών και των μεγαλοεργοδοτών». Η ΟΙΥΕ καλεί όχι μόνο τους εργαζομένους να συμμετέχουν στην απεργία, αλλά και τις εργοδοτικές οργανώσεις των μικρομεσαίων εμπόρων να μην ανοίξουν σήμερα τα καταστήματά τους.

Μειώνονται τα κόκκινα δάνεια

«Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων παραμένει υψηλός και αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα», είπε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στους κεντρικούς τραπεζίτες τη Ε.Ε. Ωστόσο, σημείωσε πως οι προσπάθειες των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς: σύμφωνα με στοιχεία Ιουνίου του 2018, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έφθασε τα 88,6 δισ. ευρώ (47,6% του συνόλου των ανοιγμάτων), μειωμένο κατά 17,3% ή 18,6 δισ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2016.

Τριετής παράταση συνεργασίας TEMES – Hilton

Σε συμφωνία για την τριετή παράταση της συνεργασίας με τη Hilton κατέληξε η ιδιοκτήτρια κοινοπραξία του εμβληματικού αθηναϊκού ξενοδοχείου TEMES S.A. και D-Marine Investments Holding B.V. Το συγκρότημα θα συνεχίσει να φέρει το όνομα Hilton και καθώς πληρότητες και έσοδα ανά δωμάτιο σημειώνουν λίαν ικανοποιητικές επιδόσεις, οι παρεμβάσεις αναβάθμισης αλλά και η ανάπτυξη αυτόνομης πτέρυγας διαμερισμάτων εντός του ξενοδοχείου μετατίθενται για τότε.

Παροχές με… ονοματεπώνυμο

Απανωτά νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να φέρει στη Βουλή τις παροχές με διαφορετικά σχέδια νόμου, αφενός για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να συζητούνται όλες οι φοροελαφρύνσεις ξεχωριστά δημιουργώντας εντυπώσεις, αφετέρου για να δημιουργήσει προβλήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, όλα τα νομοσχέδια σχεδιάζει να τα περάσει με ονομαστικές ψηφοφορίες.

Το πρώτο που θα έρθει στη Βουλή αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των αναδρομικών στα Σώματα Ασφαλείας κ.λπ.

Αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων καθώς και των συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη.

Εκτός από το σχέδιο νόμου με το οποίο θα μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, κανένα άλλο δεν φέρει την έγκριση των θεσμών, καθώς ακόμα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019, εξέλιξη που ενδεχομένως να οδηγήσει στη ματαίωση κάποιου μέτρου. Μάλιστα οι αποκλίσεις ξεπερνούν τα 720 εκατ. ευρώ, όσο είναι δηλαδή το «πακέτο Τσίπρα» που ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή