Νέο προσχέδιο προϋπολογισμού ζήτησε από Ιταλία το Eurogroup

Νέο προσχέδιο προϋπολογισμού ζήτησε από Ιταλία το Eurogroup

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Eυρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup ζήτησαν από τον Ιταλό ομόλογό τους Τζοβάνι Τρία να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2019 και να τον υποβάλει πριν από την προθεσμία, στις 13 Νοεμβρίου, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος, όμως, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξουν οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού. Προσέθεσε, πάντως, ότι η Ρώμη προσδοκά μείωση του δημοσίου χρέους του 130% του ΑΕΠ, λόγω της αναθέρμανσης στην οικονομία, την οποία προβλέπει ο προϋπολογισμός. Οι συμμετέχοντες στο Eurogroup εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία και εποικοδομητικός διάλογος Ρώμης – Βρυξελλών. Ιταλός αξιωματούχος έκανε λόγο για προσπάθειες της κυβέρνησης συνασπισμού να επέλθει συμβιβασμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτός ο συμβιβασμός αφορά περισσότερο την άμβλυνση των πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα, ενώ ο αξιωματούχος δεν έθιξε το πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο μερών.

Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2019 επειδή παραβιάζει κατάφωρα τους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Δεν προβλέπει περιστολή του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, αλλά αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω υψηλότερων κοινωνικών δαπανών και αύξηση του δανεισμού. Ηδη, όμως, η Ιταλία έχει ένα υπέρογκο χρέος στο 130% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά εκείνο της Ελλάδας. O προαναφερθείς Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε πως θα δοθεί απάντηση εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες οι οποίοι επιτρέπουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο εξέφρασε την ελπίδα ότι η ιταλική κυβέρνηση θα υποβάλει νέο προϋπολογισμό, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς συνέστησε στη Ρώμη να δείξει περισσότερη σύνεση, επειδή το χρέος της είναι υψηλότατο. Πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ τόνισε ότι με τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας διακυβεύεται το ευρώ.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι ο Πιερ Μοσκοβισί, ο αρμόδιος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διέψευσε δημοσιεύματα που έφεραν την Κομισιόν έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία στις 21 τρέχοντος, εάν δεν συμμορφωθεί προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο κατατεθείς στην Κομισιόν προϋπολογισμός προβλέπει μια αύξηση του ελλείμματος της Ιταλίας κατά 0,8% το 2019, ενώ οι ευρωπαϊκοί κανόνες ορίζουν μείωσή του της τάξεως του 0,6%. Βέβαια, παρά τις πιέσεις εκ μέρους των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έχει διαμηνύσει πως δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος – κι αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg, αφήνει να εννοηθεί πως η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να εισακούσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν δεν υποβάλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό η Ρώμη, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, τις οποίες πρώτα θα πρέπει να εγκρίνουν τα κράτη-μέλη.

O Τραμπ, πρότυπο του Ντι Μάιο

O ιταλικός προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει αύξηση δαπανών για κοινωνικούς λόγους και για έργα υποδομών, θα γίνει πρότυπο και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα σχετικά δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο ένας εκ των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, επισημαίνοντας ότι, «εάν η συνταγή της Ιταλίας επιτύχει, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να εγκαταλειφθεί η λιτότητα». Διατύπωσε την άποψη ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία η Κομισιόν λόγω παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων. Δήλωσε θιασώτης της πολιτικής Τραμπ για αύξηση δαπανών και μείωση φορολογίας και προσέθεσε πως η Ρώμη θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα δεν πρόκειται να φύγει από την Ευρωζώνης. Ο 32χρονος πολιτικός με καταγωγή από την Νάπολη τονίζει πως τα κοινωνικά δικαιώματα, που κάποτε απολάμβαναν οι πολίτες της χώρας, θυσιάστηκαν στον βωμό της περικοπής του χρέους. «Πολλοί θεωρούν μείζον ζήτημα σήμερα τη μετανάστευση, αλλά εγώ πιστεύω πως είναι η απασχόληση», λέει, τέλος, ο κ. Ντι Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή