ΥΓΕΙΑ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελπιδοφόρος μελέτη για το πολλαπλούν μυέλωμα

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ελπίδες για πιο αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα που δεν ανταποκρίνονται στις καθιερωμένες θεραπείες δίνει νέα διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England of Medicine, με κεντρικό ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή και διευθυντή της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» Μελέτιο Αθανάσιο Δημόπουλο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν έναν νέο συνδυασμό φαρμάκων που, όπως αποδείχθηκε, μπορεί να διπλασιάσει τόσο την πιθανότητα ανταπόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία όσο και τον χρόνο «σταθεροποίησης» της νόσου, έναντι παλαιότερων καθιερωμένων θεραπευτικών σχημάτων. Στη μελέτη, που καθοδήγησε ο κ. Δημόπουλος και η οποία διεξήχθη σε κέντρα της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και η μονάδα του ΕΚΠΑ), των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, συμμετείχαν 117 ασθενείς που είχαν λάβει στο παρελθόν πολλές και διαφορετικές θεραπείες και είχαν νόσο ανθεκτική στις καθιερωμένες θεραπείες. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν λάβει προηγουμένως κατά μέσον όρο τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς θεραπείας. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα οι ασθενείς έλαβαν τον καθιερωμένο συνδυασμό του ανοσοτροποποιητικού φαρμάκου πομαλιδομίδη μαζί με δεξαμεθαζόνη, ενώ στην άλλη ομάδα στο θεραπευτικό σχήμα προστέθηκε και το μονοκλωνικό αντίσωμα ελοτουζουμάβη.

Τα αποτελέσματα του νέου συνδυασμού (πομαλιδομίδη, δεξαμεθαζόνη, ελοτουζουμάβη) ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού η πιθανότητα ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία ήταν 53% έναντι 26%, που ήταν με τον καθιερωμένο συνδυασμό, ενώ αυξήθηκε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ασθενείς δεν παρουσίασαν επιδείνωση της νόσου από 4,7 μήνες στους 10,3 μήνες. Η αποτελεσματικότητα με τον νέο συνδυασμό ήταν ανεξάρτητη του αριθμού των προηγούμενων θεραπειών, προηγούμενης αυτόλογης μεταμόσχευσης και της παρουσίας γενετικών βλαβών δυσμενούς πρόγνωσης στα κύτταρα του μυελώματος.

Ο νέος συνδυασμός δεν είχε αυξημένη τοξικότητα και ήταν καλά ανεκτός από τους ασθενείς.

Οπως σχολίασε ο κ. Δημόπουλος, ο συνδυασμός φαρμάκων που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα με διαφορετικούς μηχανισμούς και στόχους μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός ακόμα και σε αρρώστους με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, ύστερα από πολλές θεραπείες και έκθεση σε πολλά και ισχυρά φάρμακα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ