Η αμερικανική οικονομία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η αμερικανική οικονομία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να υπερισχύουν στη Γερουσία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προχθές στις ΗΠΑ. Αναμένουμε πως θα επικρατήσει πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα στις επόμενες συνεδριάσεις του Κογκρέσου, οδηγώντας στη δημιουργία ενός τεταμένου κλίματος που θα εμποδίσει τη ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων.

Οσο, όμως, και εάν είναι απρόβλεπτος ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι και πρακτικός. Οπότε είναι πολύ πιθανό να εγκρίνει ορισμένες πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών. Στις συνεδριάσεις πριν από τη νέα σύνθεση του κοινοβουλευτικού σώματος, οι Ρεπουμπλικανοί θα αποπειραθούν να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα νομοσχέδια. Η ψήφιση της συμφωνίας ΗΠΑ – Μεξικό – Καναδάς (USMCA) έως τις 3 Ιανουαρίου θα αποτελέσει προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικανούς. Στη συνέχεια, οι Δημοκρατικοί αποκτούν τον έλεγχο κάθε επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ορίζουν τη νομοθετική ατζέντα, τις ακροάσεις και το χρονοδιάγραμμα. Είναι απίθανο να γίνει νόμος κάθε νομοσχέδιο που θα προτείνουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία. Αλλά οι πρωτοβουλίες και τα θέματα που θα θέσουν θα διαμορφώσουν το τοπίο για την πολιτική διαμάχη πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, η χάραξη πολιτικής θα συνεχίσει να περιορίζεται από τα υψηλά και αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προϋπολογισμού (GBO) προβλέπει πως τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξηθούν στο 5%, κατά μέσον όρο, την επόμενη δεκαετία. Το GBO διαβλέπει, επίσης, πως το χρέος των ΗΠΑ θα διογκωθεί από λίγο χαμηλότερα του 80% στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το 2028. Παρά αυτές τις ανησυχητικές προβλέψεις, το Κογκρέσο δεν αναμένεται να λάβει μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν πως είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των υποδομών. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί από τον προϋπολογισμό. Επίσης, τα πολιτικά κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα χρηματοδοτηθεί και θα ελέγχεται ένα νέο σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών. Οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ μιας κεντρικής υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια στην Ουάσιγκτον και οι Ρεπουμπλικανοί προτιμούν την αποπεράτωση των έργων σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή ιδιωτών. Οι πιθανότητες να καταλήξουν οι πλευρές σε κοινό έδαφος είναι πολύ μικρές.

Οι Δημοκρατικοί αποκτούν τον έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής για τη φορολογική πολιτική των ΗΠΑ. Δεν αναμένουμε να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ για μείωση της φορολογίας κατά 10% στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Οι Δημοκρατικοί θα επιμείνουν κάθε μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη να συνοδεύεται από αυξήσεις των συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα. Η νέα Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών αναμένεται να μην προχωρήσει με τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις μεγάλες τράπεζες που είχε προωθηθεί από τους Ρεπουμπλικανούς. Αυτό θα δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στο Κογκρέσο, στον Λευκό Οίκο και στη Fed.

Στην αρένα του εμπορίου δεν αναμένονται αλλαγές, ιδιαίτερα σχετικά με την απρόβλεπτη και αμετακίνητη στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Η επόμενη διετία θα είναι ενδιαφέρουσα.

* Oι Mickey Levy και Roiana Reid είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή