ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενίσχυση τζίρου, κερδών για την «Τιτάν» το εννεάμηνο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την πρώτη μικρή αύξηση στην ελληνική αγορά σημείωσαν, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, οι πωλήσεις τσιμέντου του ομίλου «Τιτάν» κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς συνεχίστηκαν οι επενδύσεις για έργα τουριστικού χαρακτήρα, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τον τομέα των δημοσίων έργων. Πάντως, η διοίκηση του ομίλου παραμένει συγκρατημένη στις προβλέψεις της για τις μελλοντικές προοπτικές της εγχώριας αγοράς τσιμέντου, επισημαίνοντας ότι η εκκίνηση των νέων μεγάλων έργων, που θα ενίσχυε τον κατασκευαστικό κλάδο, δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του 2018. Παράλληλα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Συνολικά, κατά το φετινό εννεάμηνο, ο όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3,7% σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα ενισχύθηκαν κατά 51,8% σε 50,2 εκατ. ευρώ. Θετική συνεισφορά στην εξέλιξη αυτή είχαν οι κατά 14 εκατ. ευρώ μειωμένες επενδυτικές δαπάνες του ομίλου, που διαμορφώθηκαν σε 77 εκατ. ευρώ, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 26 εκατ. ευρώ σε 784 εκατ. ευρώ.

Στις ΗΠΑ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο, η ζήτηση τσιμέντου συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με αποτέλεσμα οι τιμές των δομικών υλικών να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους. Κατά το φετινό εννεάμηνο, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 4,2% σε 639,3 εκατ. ευρώ (σε όρους δολαρίου όμως προκύπτει αύξηση κατά 2,7%), ενώ κάμψη της τάξεως του 7,9% σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη, σε 128 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο η δραστηριότητα του ομίλου στη Φλόριντα λειτούργησε με μειωμένο περιθώριο κέρδους, λόγω της ανάγκης πρόσθετων εισαγωγών πρώτων υλών στον σταθμό στην Τάμπα, απόρροια ζητημάτων που προέκυψαν στην παραγωγή.

Στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά το τρίτο τρίμηνο (10,4%), ανερχόμενες σε 72,1 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εννεαμήνου, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 175,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 1,1%. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 44,5 εκατ. ευρώ. Μεσοπρόθεσμα, υπάρχουν προσδοκίες για μια ήπια ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, με τον Τιτάνα να είναι σε θέση να επωφεληθεί, λόγω των πρόσφατων επενδύσεων που αύξησαν την ανταγωνιστικότητα των εργοστασίων, χάρις στην επέκταση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων.

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση τσιμέντου κινήθηκε σε επίπεδο πλησίον εκείνου του 2017, λόγω όμως της εισόδου νέων παραγωγικών μονάδων κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο, ο ανταγωνισμός αυξήθηκε, ενώ αρνητικά επιδρούν η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβολή επιπλέον εισφορών ανά τόνο παραγόμενου τσιμέντου.

Ως εκ τούτου, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους σχεδόν εκμηδενίστηκε. Οπως αναφέρει η διοίκηση, η έναρξη λειτουργίας νέου εργοστασίου τσιμέντου 12 εκατ. τόνων, ιδιοκτησίας του αιγυπτιακού στρατού, αυξάνει την ήδη υπερβάλλουσα προσφορά, συμπιέζοντας την κερδοφορία των υφιστάμενων μονάδων, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η αύξηση των τιμών, κάτι όμως που φαντάζει ανέφικτο βραχυπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε την απόφαση να προχωρήσει στη μεταφορά της μητρικής εταιρείας στο Βέλγιο. Με βάση το σχέδιο, που έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο, νέα μητρική του ομίλου θα είναι η νεοσυσταθείσα Titan Cement International S.A., η οποία εδρεύει στο Βέλγιο. Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, η εν λόγω εταιρεία θα προβεί στην εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση τόσο στο Euronext του Παρισιού όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος είναι η απόκτηση πρόσβασης σε διεθνή κεφάλαια και χωρίς να θιγεί με κανέναν τρόπο η παρουσία στην Ελλάδα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ