Τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους

Τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους

7' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αύριο γιορτάζεται παγκοσμίως ο οινοτουρισμός. Οι ιθύνοντες λένε ότι αυτή είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείς ένα οινοποιείο: Οσο τα… εν δυνάμει κρασιά προετοιμάζονται στις δεξαμενές, οι οινοποιοί μετά τον παροξυσμό του τρύγου έχουν πλέον χαλαρώσει και είναι έτοιμοι να υποδεχθούν όσους αγαπούν το κρασί, να τους ξεναγήσουν στους χώρους τους, να μιλήσουν μαζί τους για την πορεία της σοδειάς και για τις εκτιμήσεις όσον αφορά τη νέα παραγωγή. Και όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου λίγοι οι ενδιαφερόμενοι. Πέρυσι τέτοια μέρα περισσότερα από 6.000 άτομα επισκέφθηκαν τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας για να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο του κρασιού.

Αύριο όλα τα οινοποιεία της χώρας, μικρά, μεγάλα και μεγαλύτερα, τα οποία διαθέτουν την ανάλογη υποδομή, θα είναι ανοιχτά με δωρεάν είσοδο από τις 11 το πρωί έως –τουλάχιστον– τις 5 το απόγευμα.

Ο οινοτουρισμός είναι μια τάση που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χώρες που παράγουν κρασί, γιατί σε συνδυασμό με τη γαστρονομία της περιοχής προσφέρει αυτό που επιθυμεί κάθε ταξιδιώτης: Μια εμπειρία που θα θυμάται για πάντα, την οποία θα κρατά στο μυαλό και στην καρδιά του και θα τη μοιραστεί και με άλλους. Ο οινοτουρισμός στηρίζει πολύ και τους οινοπαραγωγούς, που έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν απευθείας τα κρασιά τους στους οινόφιλους.

To 10%-20% των πωλήσεων οίνου στην Ιταλία γίνεται απευθείας από τα οινοποιεία, ενώ οι πωλήσεις οίνου μέσω του οινοτουρισμού φέρνουν και άλλα έσοδα. Σε κάθε ευρώ που ξοδεύει ένας οινόφιλος για να πιει αντιστοιχούν 5 ευρώ που θα δώσει για να φάει, να επισκεφθεί μουσεία και άλλα αξιοθέατα και να ψωνίσει στη πέριξ του οινοποιείου που επισκέφθηκε περιοχή.

Οι ίδιοι οι οινοποιοί ξοδεύουν ένα ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους για να αναπτύξουν δράσεις οινοτουρισμού. Στην Ελλάδα ο οινοτουρισμός δεν είναι ακόμα τόσο οργανωμένος, τουλάχιστον σε συνολικό επίπεδο, ωστόσο η ζήτηση από την πλευρά των πελατών αυξάνεται ραγδαία. «Φέτος είχαμε πολλούς τουρίστες που έρχονταν στα οινοποιεία να προμηθευτούν τα κρασιά που ήθελαν να πιουν στη διάρκεια των διακοπών τους στην Πελοπόννησο», λέει στην «Κ» ο κ. Νίκος Μπουζινέλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας.

Τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους-1

Ολα τα οινοποιεία, μικρά και μεγάλα, θα είναι αύριο ανοιχτά με δωρεάν είσοδο για το κοινό από τις 11 π.μ. έως τουλάχιστον τις 5 μ.μ.

Η επίσκεψη σε ένα οινοποιείο είναι σαν να βαδίζεις σε ένα οίκημα γεμάτο μυστικά και εκπλήξεις. Εχεις τη δυνατότητα για λίγο να δεις τι συμβαίνει πίσω από τη σκηνή και αν είσαι τυχερός, ο ίδιος ο οινοποιός θα βρίσκεται εκεί να σε υποδεχθεί και να σου δείξει τον δρόμο. «Η χαρά του οινοτουρισμού δεν είναι μόνο να πιεις κρασί. Είναι να μυρίσεις το ξύλο από τα βαρέλια, να δοκιμάσεις από μια δεξαμενή το περιεχόμενο που ακόμα δεν έχει γίνει κρασί, να γευθείς κρασιά που προέκυψαν από δοκιμές αλλά δεν πρόκειται να βγουν στην αγορά. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να παραστείς στο άνοιγμα ενός κρασιού που δημιουργήθηκε πριν από δεκαετίες… Θα γνωρίσεις όλον τον πλούτο του αμπελώνα του οινοποιείου που θα επισκεφθείς», λέει στην «Κ» η κ. Αλεξάνδρα Ανθίδου, εκπρόσωπος των Οίνων Βορείου Ελλάδος.

Ο τρύγος φέτος

Οσοι αύριο επισκεφθούν τα οινοποιεία σε όλη τη χώρα θα δοκιμάσουν κρασί φετινής εσοδείας. Μόλις στα μέσα Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο τρύγος σε όλη τη χώρα, ένας τρύγος για «γερά νεύρα» όπως τον χαρακτηρίζουν αμπελουργοί και οινοποιοί. Στην αρχή η χρονιά έδειχνε πρώιμη, όμως μετά ήρθαν οι… βροχές σε πολλά μέρη της χώρας. Πολλοί αμπελώνες ανέπτυξαν ασθένειες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αυστηρή επιλογή των σταφυλιών.

Οπως σημειώνει ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, «χρειάστηκε να μπούμε για τρύγο στο ίδιο αμπέλι έως και τρεις φορές γιατί υπήρχε μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμανση των σταφυλιών».

Πάνω από τα αμπέλια

Οι αμπελουργοί χρειάστηκε φέτος να είναι κυριολεκτικά πάνω από τα αμπέλια τους. «Τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν με τη βοήθεια και των άριστων καιρικών συνθηκών στη διάρκεια του τρυγητού και έτσι αναμένουμε και φέτος ελληνικά κρασιά ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα οι κορυφαίες αμπελουργικές ζώνες του Ασύρτικου (Σαντορίνη) και του Ξινόμαυρου (Νάουσα) έδωσαν άριστα αποτελέσματα», τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

«Ελάτε να δείτε και να δοκιμάσετε»

«Ελάτε στα οινοποιεία μας να γνωρίσετε τους δημιουργούς των αγαπημένων σας κρασιών στους χώρους παραγωγής τους, να ξεναγηθείτε και να δοκιμάσετε νέες και παλαιότερες σοδειές, καθώς και τα φρέσκα του τρύγου 2018», καλούν τους οινόφιλους τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος». Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009 τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.

Συνολικά, 19 οινοποιεία στη Β. Ελλάδα είναι έτοιμα να υποδεχθούν αύριο επισκέπτες, ενώ πολλά έχουν προετοιμάσει και άλλες εκδηλώσεις εκτός της οινοποσίας και της ξενάγησης στους χώρους δημιουργίας των οίνων. Αλλωστε, υπάρχει πλέον η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια και η διάθεση κάθε φορά να προτείνεται και κάτι διαφορετικό.

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή (τηλ. 23920-44.567) διοργανώνεται Pink Party στις πέντε το απόγευμα για να γιορταστεί η πρώτη κυκλοφορία «Κτήμα Γεροβασιλείου Rosé Ξινόμαυρο». Στο Κτήμα κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, Ημαθία (τηλ. 23320-51.100) μπορείτε να γευθείτε, να φωτογραφίσετε το νέο κρασί «Μπλε τρακτέρ», για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας. Οσο για την ιστορία που γέννησε το όνομα του κρασιού θα τη μάθετε επιτόπου.

Στο Κτήμα Χατζηβαρύτη 6ο χλμ. Ε.Ο. Γουμένισσας-Γιαννιτσών, Φιλυριά (τηλ. 6976-699.031) στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο γευσιγνωσίας διάρκειας 2 ωρών για το οποίο όμως οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Στο Οινοποιείο Κεχρής Ολύμπου 33 (δίπλα από ΣΔΟΕ), Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310-751.283) από τις 11 π.μ. – 2 μ.μ. μπορείτε να γνωρίσετε τη ρετσίνα αλλιώς, μαθαίνοντας τις απεριόριστες δυνατότητες αυτού του κρασιού.

Στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, Πόρτο Καρράς, Σιθωνία, Χαλκιδική (τηλ. 23750-77.000) από τις 10.30 π.μ. – 4.30 μ.μ. θα συμβούν πολλά και άκρως ενδιαφέροντα για τα οποία όμως θα πρέπει να έχετε κρατήσει θέση.

Για διευκόλυνση των επισκεπτών τα οινοποιεία της Β. Ελλάδος έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένες διαδρομές με γεωγραφικά κυρίως κριτήρια.

• Διαδρομή του Κρασιού των θεών Ολύμπου.

• Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου.

• Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών.

• Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας.

• Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας.

• Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης.

• Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής.

• Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 2310-281.617 & 2310-281.632 και ιστοσελίδες www.winesofnorthgreece.grwww.wineroads.gr, www.facebook.com/winesofnorthgreece.

Ο μοναδικός πλούτος της Νεμέας

Η Νεμέα θεωρείται το μεγάλο στοίχημα του οινοτουρισμού της χώρας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη, 25.000 στρέμματα, μεγάλο τμήμα της οποίας είναι κάμπος που παράγει το αντίστοιχο ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) από την ποικιλία αγιωργίτικο. Πολλοί την παρομοιάζουν με την Τοσκάνη, ωστόσο απέχει πολύ από τη διάσημη περιοχή της Ιταλίας, κυρίως λόγω έλλειψης υποδομών.

Τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους-2

 Πέρυσι τέτοια μέρα, περισσότερα από 6.000 άτομα επισκέφθηκαν τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ο επισκέπτης πρέπει μετά την επίσκεψή του σε ένα οινοποιείο ή στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας να μεταβεί στο Λουτράκι ή στο Ναύπλιο εφόσον ξενοδοχεία στη Νεμέα δεν υπάρχουν. Ωστόσο, έχει περίπου 40 οινοποιεία –πολλά από τα οποία φτιάχνουν εξαιρετικά κρασιά– και αρκετά αύριο θα είναι ανοιχτά στο κοινό.

Στο οινοποιείο Σεμέλη, ο επισκέπτης θα γευτεί αγιωργίτικο, μοσχοφίλερο, μαλαγουζιά και ροδίτη, αγναντεύοντας όλο τον κάμπο της Νεμέας. Περίπου 800 μέτρα από τον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας βρίσκεται το Κτήμα Παλυβού, ένα μικρό και φιλόξενο οινοποιείο χτισμένο μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα.

Το οινοποιείο του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργου Σκούρα βρίσκεται επίσης στη Νεμέα, ένα από τα παλαιότερα και ταυτόχρονα πλέον σύγχρονα της περιοχής. Στο κτήμα Oψιμου, στα όρια της αμπελουργικής ζώνης προς την Αρκαδία, βρίσκεται ένα από τα πιο καινούργια οινοποιεία της Νεμέας. Τα αδέρφια της οικογένειας Oψιμου αποφάσισαν πριν από μερικά χρόνια να κάνουν το επόμενο βήμα και μετέτρεψαν το μικρό οινοποιείο του πατέρα τους σε ένα σύγχρονο οινοποιείο με οινοτουριστικές υποδομές. Αύριο θα προσφέρουν στους επισκέπτες τους όχι μόνο την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά τους, αλλά και να μαγειρέψουν τα εδέσματα με τα οποία θα τα συνοδέψουν.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας έχει δημιουργήσει και λειτουργεί πολυχώρο (ΣΟΝ-Δερβενακίων 30, 20500 Νεμέα, πληροφορίες τηλ. 27460- 22487) όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν συγκεντρωμένα πολλά από τα κρασιά της περιοχής και έτσι να διαλέξουν σε ποιο οινοποιείο θα συνεχίσουν την περιήγησή τους.

Αύριο στον συγκεκριμένο χώρο από τις 11.00 π.μ. έως τις 5.00 διοργανώνονται γευσιγνωσίες κρασιών.

«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίσετε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσετε εξαιρετικά επώνυμα ελληνικά κρασιά», τονίζει ο σύνδεσμος ελληνικού οίνου (ΣΕΟ).

Αύριο Κυριακή θα είναι, επίσης, ανοιχτά τα οινοποιεία και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη και τα νησιά. Για περισσότερες πληροφορίες: Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ), τηλ. 22330 80324 & 210 8075512 www.enoake.gr f: Wines of Central Greece, Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής (EN.O.A.A.), τηλ. 2294032508, www.enoaa.gr f: /atticavineyards ή στο www.winesofgreece.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή