ΗΠΑ: Ερχεται το πόρισμα Μιούλερ

ΗΠΑ: Ερχεται το πόρισμα Μιούλερ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομάδα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ έχει αρχίσει να γράφει το πόρισμα της 18μηνης έρευνας για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Μέχρι στιγμής, η έρευνα του πρώην διευθυντή του FBI έχει οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον 32 υπόπτων και τριών ρωσικών εταιρειών για ευρύ φάσμα αδικημάτων, από την ηλεκτρονική υποκλοπή πληροφοριών μέχρι τη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων. Τέσσερις πρώην συνεργάτες του Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου για ένα διάστημα, και ο Πολ Μάναφορτ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του, έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους για αδικήματα που δεν αφορούν τη θρυλούμενη ρωσική παρέμβαση. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να παραδώσει γραπτές απαντήσεις στις ερωτήσεις που του έχει διαβιβάσει ο Μιούλερ.

Στο Καπιτώλιο, η ομάδα των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε την προώθηση και από τα δύο κόμματα νομοσχεδίου που θα θωρακίζει νομικά την έρευνα Μιούλερ από οποιαδήποτε δυνητική παρέμβαση του Λευκού Οίκου. Στη σχετική επιστολή, υπό τον τίτλο «Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης», καυτηριάζουν την πρόσφατη απόφαση του Τραμπ να αποπέμψει τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και να αναθέσει καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού στον μέχρι προχθές προσωπάρχη του, Μάθιου Γουίτακερ, ο οποίος είχε επικρίνει την έρευνα Μιούλερ. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι δεν συζήτησε καθόλου για την έρευνα του ειδικού ανακριτή με τον Γουίτακερ και ότι είναι αποκλειστικά στη δική του κρίση να αποφασίσει αν θα αναμειχθεί ή όχι.

Στο μεταξύ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη στη Φλόριντα Αντριου Γκίλαμ εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων, παρότι είχε αναγνωρίσει τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ρον ντε Σάντις.

Με τα τελευταία στοιχεία της καταμέτρησης, ο Ντε Σάντις αναδεικνυόταν νικητής με οριακή διαφορά 0,47%.

Ακόμη μικρότερη, στο επίπεδο του 0,21%, ήταν η διαφορά που έκρινε τη μάχη για τη Γερουσία, στην ίδια πολιτεία, υπέρ του Ρεπουμπλικανού Ρικ Σκοτ. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπιλ Νέλσον ετοιμαζόταν επίσης να ασκήσει έφεση, προκαλώντας την οργή του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, μέσω Twitter, ότι οι διωκτικές αρχές στη Φλόριντα εξετάζουν καταγγελίες περί απόπειρας νοθείας εκ μέρους Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή