Δύσκολοι καιροί για Ρώσους κροίσους

Δύσκολοι καιροί για Ρώσους κροίσους

8' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ με περιουσία 10,5 δισ. δολάρια κατατάσσεται στο νούμερο 127 των πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, και είναι γνωστός για το πάθος του με την τέχνη και το ποδόσφαιρο – άλλωστε, είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό. Στη συλλογή του έχει έργα τέχνης αμύθητης αξίας, όπως πίνακες του Πικάσο και του Γκογκέν.

Ο μεγιστάνας έχει βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο της δημοσιότητας, άλλοτε για το πανάκριβο διαζύγιο με το οποίο έλυσε τον 24 ετών γάμο του και άλλοτε εξαιτίας φημών για ύποπτες διασυνδέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. Τον τελευταίο μήνα, έγινε πάλι θέμα συζητήσεων εξαιτίας της μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης με τον Ελβετό πρώην συνεταίρο του Ιβ Μπουβιέ, η οποία οδήγησε αυτή την εβδομάδα στην προσωρινή σύλληψή του από τις αρχές του Μονακό.

Οι βαριές κατηγορίες που συνόδευαν τον Ρώσο επιχειρηματία ήταν διαφθορά, απάτη και δωροδοκία. Η ενδεκαετής επιχειρηματική σχέση των δύο ανδρών έληξε απότομα το 2014 όταν ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ισχυρίστηκε ότι πλήρωσε υπέρογκα ποσά για την αγορά έργων τέχνης από τον Μπουβιέ, ο οποίος τα είχε αποκτήσει στη μισή τιμή.

Από το 2003 ο μεγιστάνας εμπλούτισε τη συλλογή του με 38 έργα έργα τέχνης που προμηθεύθηκε από τον Ελβετό συλλέκτη και του κόστισαν 2 δισ. δολάρια, ενώ, όπως ισχυρίζεται ο Ριμπολόβλεφ, το 1 δισ. πήγε κατευθείαν στην τσέπη του Μπουβιέ. Ο τελευταίος προέβαλε ως αντίλογο ότι ουδέποτε λειτούργησε ως χρηματιστής του Ρώσου επιχειρηματία και απλώς τον εξυπηρετούσε, διότι από μόνος του ήταν διατεθειμένος να εξασφαλίσει ένα διάσημο έργο τέχνης, πληρώνοντας αδρά. Ο Ριμπολόβλεφ προσέφυγε στη δικαιοσύνη τον Φεβρουάριο του 2015 και εννέα ημέρες μετά ο Ελβετός συλλέκτης συνελήφθη στο Μονακό, κατηγορούμενος για απάτη και «ξέπλυμα» χρήματος.

Το περίεργο στη σύλληψη του Μπουβιέ ήταν ότι ο Ρώσος μεγιστάνας τον είχε προσκαλέσει στην έπαυλή του στο Μονακό, ώστε να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την πληρωμή ενός πίνακα από διάσημο καλλιτέχνη, όταν ξαφνικά έξω από το υπερπολυτελές σπίτι οκτώ αστυνομικοί τού πέρασαν χειροπέδες.

Το χρονικό της διαμάχης δεν σταματά εκεί και γι’ αυτό εξάλλου εξακολουθεί να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης τρία χρόνια μετά την επεισοδιακή σύλληψη. Σύμμαχος του Ριμπολόβλεφ σε όλη τη δικαστική διαμάχη με τον Μπουβιέ ήταν η δικηγόρος του Τετιάνα Μπερσέντα, η οποία τελικά τον πρόδωσε και έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde στοιχεία που αποδείκνυαν συνεργασία του Ρώσου μεγιστάνα με δικαστικούς αξιωματούχους.

Αποκαλυπτική έρευνα της γαλλικής εφημερίδας δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 φέρνοντας στην επιφάνεια την ανταλλαγή φιλικών μηνυμάτων μεταξύ του Ριμπολόβλεφ, των δικηγόρων του και του Φιλίπ Ναρμίνο, υπουργού Δικαιοσύνης του Μονακό. Μάλιστα, στα μηνύματα αυτά αναφερόταν η επίσκεψη του υπουργού στο σαλέ του Ρώσου μεγιστάνα στο Γκστάαντ της Ελβετίας, μόλις πέντε ημέρες πριν από τη σύλληψη του αντιπάλου του, Ιβ Μπουβιέ.

Το ρεπορτάζ της Le Monde ήταν αρκετό για να καταστρέψει την επαγγελματική πορεία του υπουργού Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου, ο οποίος λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση παραιτήθηκε. Επίσης οδήγησε την Τρίτη στη σύλληψη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και της πρώην δικηγόρου του, αλλά και της συζύγου και του γιου του υπουργού Δικαιοσύνης, που επίσης κατηγορούνται. Οι τέσσερις ύποπτοι οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα για ανάκριση κατηγορούμενοι για απάτη, διαφθορά και δωροδοκία.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ των πρώην συνεταίρων Ριμπολόβλεφ και Μπουβιέ πέρα από το Μονακό έχει απασχολήσει και τα δικαστήρια της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας, ενώ τον περασμένο μήνα επεκτάθηκε και στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης. Στην αμερικάνικη μεγαλούπολη, ο Ρώσος μεγιστάνας άσκησε αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας Sotheby’s, που εμπορεύεται έργα τέχνης διεκδικώντας αποζημίωση 380 εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενος ότι ο οίκος Sotheby’s ενεπλάκη στην απάτη, καθώς διεκπεραίωνε πλειστηριασμούς έργων τέχνης και συνεργαζόταν με τον Μπουβιέ. Η οίκος δημοπρασιών αρνείται τις κατηγορίες.

Το επεισοδιακό διαζύγιο, η έπαυλη του Τραμπ και το διαμέρισμα στο Μανχάταν

Υπερπολυτελές γιοτ, ιδιωτικό τζετ, διαμέρισμα με θέα το κεντρικό πάρκο της Νέας Υόρκης, βίλες στο Μονακό, στη Χαβάη, σε ακτή της Φλόριντα και φυσικά το ελληνικό νησί Σκορπιός είναι μερικά από τα περιουσιακά στοιχεία γραμμένα στο όνομα της οικογένειας Ριμπολόβλεφ. Ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας έχτισε τη 10,5 δισ. δολ. αυτοκρατορία του πουλώντας το 2010 το μερίδιο που κατείχε στην εταιρεία Uralkali, μεγαλύτερο παραγωγό λιπασμάτων της Ρωσίας, για 6,5 δισ. δολάρια. Η πρώτη του επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, μετά τις σπουδές του στην ιατρική, ήταν με την ώθηση του πατέρα του που ήταν επιστήμονας. Ωστόσο, έγινε παγκοσμίως γνωστός από το κοστοβόρο και μακροχρόνιο διαζύγιο από το οποίο δικαιώθηκε σε δεύτερο βαθμό το 2015. Το αρχικώς επιδικασθέν ποσό του πρωτοβάθμιου ελβετικού δικαστηρίου ανερχόταν στο μυθικό ποσό των 4,5 δισ. δολ. Δικαίως το διαζύγιο των Ριμπολόβλεφ χαρακτηρίστηκε το ακριβότερο διαζύγιο σε όλο τον κόσμο.

Η Ελενα Ριμπολόβλεβα, πρώην σύζυγος του μεγιστάνα, κέρδισε επιπλέον και κηδεμονία της τότε 13χρονης κόρης τους. Η Ριμπολόβλεβα είχε αιφνιδιάσει τον σύζυγό της το 2008 με αγωγή διαζυγίου και αρνήθηκε να συμβιβαστεί με τα ποσά που διαπραγματεύθηκαν οι δικηγόροι τους εξωδίκως. Η πρώην σύζυγος του Ριμπολόβλεφ πέτυχε το «πάγωμα» μιας σειράς περιουσιακών του στοιχείων συμπεριλαμβανομένου του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό και των μετοχών αξίας 295 εκατ. δολ. στην Τράπεζα Κύπρου. Ισχυρίστηκε ότι πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του συζύγου της ήταν περασμένα στα δύο παιδιά τους δήθεν για να τα εκμεταλλευθούν αυτά. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος αγόρασε το 2012 στο όνομα της τότε 26χρονης κόρης του Εκατερίνα ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Μανχάταν αξίας 88 εκατ. δολ.

Το ποσό αυτό ήταν ρεκόρ στην αγορά διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη μέχρι τότε. Επίσης, υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πρώην συζύγων και για την έπαυλη του δισεκατομμυριούχου στην ακτή Palm Beach, της Φλόριντα, την οποία είχε αγοράσει το 2008 έναντι 95 εκατ. δολ. από τον πρόεδρο πλέον των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το παχυλό ποσό των 95 εκατ. δολ. ήταν υπερδιπλάσιο της τιμής στην οποία ο Τραμπ το είχε αποκτήσει τέσσερα χρόνια πριν. Ο Ριμπολόβλεφ άσκησε έφεση και εντέλει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Ελβετίας ακύρωσε την εξωπραγματική πρωτόδικη απόφαση. Αντί 4,5 δισ. δολ. επιδίκασε 600 εκατ. δολ. υπέρ της Ελενα Ριμπολόβλεβα και έτσι το ακριβότερο διαζύγιο στην Ιστορία μετατράπηκε στη μεγαλύτερη μείωση ποσού διαζυγίου στην Ιστορία.

Οι ακριβείς όροι του διαζυγίου παρέμειναν μυστικοί, ωστόσο φαίνεται ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας τουλάχιστον απολαμβάνει την πλήρη κυριότητα στην κατοικία του στο Μονακό, η οποία κόστισε 300 εκατ. δολ. και ονομάζεται La Belle Epoque (η όμορφη εποχή). Το όνομα δεν είναι αρκετό για να αντιπροσωπεύσει πλήρως την πολυτέλεια και την ομορφιά της έπαυλης.

Σπα, εστιατόρια και 12 υπερπολυτελείς βίλες σχεδιάζει στον Σκορπιό η κόρη του

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείψει από το στόχαστρο της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, η οποία έχει αγοράσει το διάσημο νησί του Σκορπιού και όπως φημολογείται κατέχει και το νησάκι Σπάρτη που βρίσκεται δίπλα. Μάλιστα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις ύποπτες σχέσεις του Ριμπολόβλεφ με κρατικούς αξιωματούχους του Μονακό, φημολογείται ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας «απείλησε» πως θα φύγει από το πριγκιπάτο και θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα όπου «μπορεί να κάνει ό,τι θέλει». Αλλωστε λόγω της αμφιλεγόμενης φήμης που συνόδευε το όνομά του, ο Ριμπολόβλεφ είχε τεταμένες σχέσεις και με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό. Ο Ρώσος επιχειρηματίας αγόρασε το νησί του Ωνάση για περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, που θεωρείται τιμή ευκαιρίας, αφού το 2000, πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, είχε αποτιμηθεί σε 200 εκατομμύρια δολάρια. Η σχεδόν 300.000 τ.μ. έκταση, που έχει σπίτια, παραλίες και ελικοδρόμιο, αποκτήθηκε το 2013 από τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στο όνομα της Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, της μεγαλύτερης κόρης του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας Microsoft, και η βασίλισσα της ποπ Μαντόνα είχαν προηγουμένως προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αγοράσουν τον Σκορπιό. Η Αθηνά Ωνάση είχε αμφιβολίες για την πώληση του Σκορπιού, διότι ήθελε να διατηρήσει αυτό τον δεσμό της με την Ελλάδα, αλλά τελικά ενέδωσε στην προσφορά της οικογένειας Ριμπολόβλεφ.

Σε τροχιά εκκίνησης βρίσκεται πλέον η επιχειρηματική αξιοποίηση του Σκορπιού, στην οποία η οικογένεια Ριμπολόβελφ έχει επενδύσει 160 εκατ. ευρώ.

Η κόρη του Ρώσου μεγιστάνα, που μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιήσει το νησί για ιδιωτικά πάρτι, διέκρινε τη δυνατότητα του Σκορπιού να αναπτυχθεί περαιτέρω με τη χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. Η επένδυση που έχει δρομολογηθεί για το νησί του Ιονίου πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τη λήξη του 2018, αφού αντιμετώπισε τα γνωστά στην Ελλάδα γραφειοκρατικά ζητήματα. Η ανάπλαση του νησιού θα είναι αρμονική με την ιστορία του και το περιβάλλον, υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες της οικογένειας Ριμπολόβλεφ. Υστερα από συναίνεση της τοπικής κοινωνίας της Λευκάδας, που βρίσκεται απέναντι από τον Σκορπιό, η εταιρεία «Μυκήναι» Α.Ε. συστάθηκε αποκλειστικά για την αξιοποίηση της επένδυσης Ριμπολόβλεφ στο νησί. Η εταιρεία έχει αναλάβει την ανανέωση του νησιού που θα μετατραπεί σε παράδεισο των πλουσίων όλου του κόσμου, λειτουργώντας ως VIP club. Το όραμα για τον Σκορπιό είναι η κατασκευή περίπου 12 πολυτελών σπιτιών και η ανακαίνιση του βασικού κτίσματος στο οποίο διέμενε η οικογένεια Ωνάση.

Η κάθε βίλα θα έχει έκταση από 500 τ.μ. έως 1.200 τ.μ. Σπα, εστιατόρια και γυμναστήριο δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το υπερπολυτελές νησί. Επίσης, το μικρό νησάκι της Σπάρτης, που βρίσκεται δίπλα, ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για παροχή ηλεκτροδότησης του Σκορπιού μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η διαμονή ανά εβδομάδα θα κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ. Το μοναδικό κομμάτι του Σκορπιού το οποίο ανήκει ακόμα στην οικογένεια Ωνάση είναι το εκκλησάκι της Παναγίτσας στο βόρειο κομμάτι του νησιού, όπου βρίσκεται το κοιμητήριο της οικογένειας και θα διατηρηθεί ανέπαφο. Επιπλέον, στο κεντρικό κτίσμα όπου έγινε ανακαίνιση δημιουργήθηκε ένα μικρό μουσείο με προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες της οικογένειας Ωνάση. «Ο Ντμίτρι Ριμπολόβελφ έχει ορισμένα κοινά στοιχεία με τον Αριστοτέλη Ωνάση, όπως η υπομονή για να πετύχει κάτι, να δημιουργήσει», σχολίασε ο Σεργκέι Τσερνίτσιν, εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, σε συνέντευξη που έδωσε τον Οκτώβριο στην «Κ».

Δεν χωράει το γιοτ

Δύσκολοι καιροί για Ρώσους κροίσους-1

Μέχρι τώρα ο Σκορπιός έχει χρησιμοποιηθεί για ιδιωτικά πάρτι της Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, αλλά δεν έχει φιλοξενήσει ακόμα το υπερπολυτελές γιοτ της οικογένειας Ριμπολόβλεφ αξίας 250 εκατ. δολαρίων, καθώς η προβλήτα του νησιού δεν είναι αρκετά μεγάλη για να το χωρέσει. Η επέκταση της προβλήτας είναι στα μελλοντικά σχέδια για τον Σκορπιό.

Στη Φλόριντα

Δύσκολοι καιροί για Ρώσους κροίσους-2

Οι δύο πρώην σύζυγοι διαπραγματεύτηκαν για την έπαυλη του δισεκατομμυριούχου στην ακτή Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, την οποία είχε αγοράσει το 2008 έναντι 95 εκατ. δολαρίων από τον, πρόεδρο πλέον των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το ποσόν των 95 εκατ. δολαρίων ήταν υπερδιπλάσιο της τιμής στην οποία ο Τραμπ είχε αποκτήσει το ακίνητο τέσσερα χρόνια πριν.

«Η όμορφη εποχή»

Δύσκολοι καιροί για Ρώσους κροίσους-3

Οι ακριβείς όροι του διαζυγίου παρέμειναν μυστικοί, ωστόσο φαίνεται ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας, τουλάχιστον, απολαμβάνει την πλήρη κυριότητα της κατοικίας του στο Μονακό, που κόστισε 300 εκατ. δολάρια και ονομάζεται La Belle Epoque (η όμορφη εποχή). Το όνομα δεν είναι αρκετό για να αντιπροσωπεύσει πλήρως την πολυτέλεια και την ομορφιά της έπαυλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή