ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι μετοχές των καπνοβιομηχανιών υποχώρησαν σημαντικά μετά την είδηση που δημοσίευσε η WSJ, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική επιτροπή τροφίμων και ποτών σκέφτεται να απαγορεύσει τα τσιγάρα μενθόλης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της υποχώρησης των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών. Στη Wall Street ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Dow Jones υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ κατά περισσότερο από 400 μονάδες, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση του δείκτη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά πετρελαίου τη στιγμή που ενισχύεται το δολάριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 1%, καθώς η κατάσταση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη εξαιτίας και του Brexit αλλά και της Ιταλίας. Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ο τεχνολογικός με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 3,7%. Οι μετοχές των καπνοβιομηχανιών υποχώρησαν σημαντικά μετά την είδηση που δημοσίευσε η WSJ σύμφωνα με την οποία η αμερικανική επιτροπή τροφίμων και ποτών σκέφτεται να απαγορεύσει τα τσιγάρα μενθόλης. Η μετοχή της British American Tobacco υποχώρησε μέχρι και 11% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε έχοντας υποχωρήσει κατά 0,74% τη στιγμή που οι πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου εξακολουθούν να είναι αντικρουόμενες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε ακόμη περισσότερο, κλείνοντας με πτώση 1,77% με την αγορά να μη βλέπει θετικά τα σχέδια συγχώνευσης της SAP. Υποχώρηση 1% είχαμε και για τον FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, μία ημέρα προτού λήξει η προθεσμία για κατάθεση του αναθεωρημένου προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2019. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε και αυτός στο «κόκκινο» έχοντας υποχωρήσει κατά 0,93%. Το ευρώ υποχωρούσε έναντι του δολαρίου κατά 0,85% στο 1,1237 εξαιτίας του Brexit, της Ιταλίας και της επιβράδυνσης της οικονομίας. Ο Dow Jones υποχωρούσε χθες το βράδυ κατά 1,62%, με τη μετοχή της Goldman Sachs να εμφανίζει απώλειες ύψους 6,99%, τις μεγαλύτερες τα τελευταία δύο χρόνια. Ο S&P 500 επίσης κατέγραφε σημαντικές απώλειες υποχωρώντας κατά 1,37%, ενώ τη χειρότερη ημέρα είχε ο Nasdaq που έχανε 2,21%. Η μετοχή της Apple υποχωρούσε κατά 4,26% μετά την πτώση εσόδων της Lumentum Holdings και την προειδοποίηση για λιγότερα έσοδα στα επόμενα τρίμηνα εξαιτίας της «σημαντικής μείωσης παραγγελιών» μιας εκ των μεγαλύτερων πελατών της που θεωρείται πως είναι η Apple.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ