Βεβαιότητα για τις συντάξεις

Βεβαιότητα για τις συντάξεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη βεβαιότητά της πως η Κομισιόν θα δεχθεί την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μη περικοπή των συντάξεων μεταδίδει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο News247, επισήμανε πως από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο, το αίτημα της ελληνικής πλευράς «θα γίνει δεκτό από την Κομισιόν». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλοντας να τονίσει πως βρισκόμαστε «σε μεταμνημονιακή εποχή», επανέλαβε πως η συζήτηση που διεξάγεται με τους εταίρους έχει να κάνει μόνο με «τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος». Στο ίδιο πλαίσιο, εμμέσως αλλά σαφώς, εξέφρασε την πεποίθηση πως η μη περικοπή δεν θα είναι προσωρινή, καθώς υπάρχει η βεβαιότητα «πως η ελληνική οικονομία μπορεί να πετυχαίνει το απαραίτητο πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022».

Οσον αφορά το ζήτημα της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, εκτιμώντας πως «θα γίνει δεκτή από την Ιεραρχία». Επιχειρώντας, δε, να κάμψει τις αντιδράσεις για τη συμφωνία, που προέρχονται κυρίως από τα χαμηλά κλιμάκια των ιερέων, αλλά όχι μόνο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας «πως ο μισθός των κληρικών είναι πλήρως εξασφαλισμένος». Την ίδια ώρα το κυοφορούμενο εδώ και καιρό μπρα ντε φερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με φόντο τις συμμαχίες ενόψει ευρωεκλογών και το λεγόμενο «προοδευτικό μέτωπο», φαίνεται το τελευταίο διάστημα να αναζωπυρώνεται ξανά. Η πλευρά Μαξίμου, με όχημα και την πρόσκληση του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο για το συνέδριο του SPD, θέλει να πιέσει όσο γίνεται τη Χαρ. Τρικούπη να πάρει θέση. Το ίδιο έπραξε και ο κ. Τζανακόπουλος, καλώντας την κ. Γεννηματά «να πάρει αποστάσεις από τις πολιτικές προηγούμενων ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ».

Εκκίνηση στην προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, έγινε χθες καθώς η εθνική αντιπροσωπεία εισέρχεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Λίγα 24ωρα έπειτα από την κατάθεση της σχετικής πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε στη συγκρότηση 46μελούς διακομματικής επιτροπής αναθεώρησης, ενώ αύριο Τετάρτη η Ολομέλεια θα κληθεί να δρομολογήσει με απόφασή της τις εργασίες της εν λόγω επιτροπής. Η εισήγηση του κ. Ν. Βούτση είναι η επιτροπή να έχει προθεσμία για τις εργασίες της διάρκειας δύο μηνών, με δυνατότητα –αν χρειαστεί– δεκαήμερης παράτασης ώστε η πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες που απαιτούνται να πραγματοποιηθεί τέλος Ιανουαρίου και η δεύτερη ένα μήνα αργότερα. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας, η επιτροπή θα εκλέξει το προεδρείο της, το οποίο θα είναι 4μελές: πρόεδρος, αντιπρόεδρος και δύο γραμματείς, από τέσσερα διαφορετικά κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή