Ο Γκρούεφσκι ζητεί άσυλο στην Ουγγαρία

Ο Γκρούεφσκι ζητεί άσυλο στην Ουγγαρία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Στην Ουγγαρία διέφυγε ο καταζητούμενος τέως πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και προτίθεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο εκεί, έξι μήνες αφότου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της διαφθοράς. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αποδίδοντάς την απόφασή του στις «αμέτρητες» απειλές που δέχεται η ζωή του.

«Είμαι στη Βουδαπέστη τώρα και θα ζητήσω πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές αρχές. Θα παραμείνω πάντα πιστός στη μακεδονική (sic) υπόθεση και δεν θα υποκύψω ποτέ», έγραψε στην ανάρτησή του. Αξιωματούχος της αστυνομίας στα Σκόπια, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ότι ο Γκρούεφσκι εγκατέλειψε τη χώρα του, διασχίζοντας με παράνομο τρόπο τα σύνορα, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Οπως είναι γνωστό, όλα τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και το κόμμα του βρισκόταν στην εξουσία, διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν. Προχθές, η αστυνομία της ΠΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Γκρούεφσκι, ωστόσο όλες οι προσπάθειες να τον εντοπίσει απέβησαν άκαρπες. Από νωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν αναφέρει την Ουγγαρία ως δυνάμει καταφύγιο του τέως πρωθυπουργού. Την τελευταία φορά που ο Ορμπαν επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ ήταν τον Σεπτέμβριο 2017 για να συναντηθεί με τον Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO DPMNE εκείνη την εποχή.

Ο Ορμπαν είχε, επίσης, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, απευθυνθεί μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος προς τους υποστηρικτές του VMRO, στην κεντρική συγκέντρωση του κόμματος κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Υπό τον πανταχόθεν βαλλόμενο νόμο περί ασύλου στην Ουγγαρία, μια αίτηση ασύλου πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά στις συνοριακές ζώνες τράνζιτ, όπου οι αιτούντες άσυλο συλλαμβάνονται μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση για το αίτημά τους. Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση στην υπόθεση με την κωδική ονομασία «Τανκ», στην οποία βρέθηκε ένοχος επειδή ενέκρινε τη μυστική αγορά μιας Μερσεντές αξίας 580.000 ευρώ το 2012 από την πρώην υπουργό Εσωτερικών, όχημα το οποίο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς. Το εφετείο επικύρωσε την ποινή στις 5 Οκτωβρίου. Ο Γκρούεφσκι επέμενε ότι αυτές και άλλες εκκρεμείς διώξεις εις βάρος του είναι πολιτικά υποκινούμενες από τη νέα κυβέρνηση της σοσιαλδημοκρατικής ένωσης. Την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε το αίτημά του για την αναστολή της έκτισης της ποινής που του επιβλήθηκε και έτσι ο πολιτικός είχε υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων, για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή