Εμφαση Τσίπρα στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών

Εμφαση Τσίπρα στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρώντας να αμβλύνει τη διάχυτη πόλωση στον απόηχο της είδησης πως ελέγχονται οι λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κ. Τσίπρας επέλεξε στην πρωτολογία του –αν και όχι στη συνέχεια– χαμηλότερους από άλλες φορές τόνους. «Αυτό που μπορεί να κάνει το Σύνταγμα είναι να θέσει τους όρους και τα όρια» και «όχι να προκαταβάλει ή να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα», σημείωσε προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα» γιατί «δεν υπάρχει τέλειο Σύνταγμα». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ζητεί τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά προσωπικά και από τους βουλευτές, τους οποίους κάλεσε να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Στο διά ταύτα, ο κ. Τσίπρας, αναλύοντας τα βασικά σημεία της στρατηγικής του, αναφέρθηκε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως στόχος είναι να δημιουργηθούν οι θεσμικοί όροι και οι προϋποθέσεις που θα εξαντλούν τα περιθώρια συναίνεσης στην εκλογή του. Στο πλαίσιο αυτό υπεραμύνθηκε της πρότασης για διαδοχικές ψηφοφορίες, καθώς διαφορετικά, όπως είπε, τα ενδεχόμενα θα ήταν δύο: είτε η απευθείας εκλογή από τον λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία, όπου αμφότερα, σύμφωνα με τον συλλογισμό του πρωθυπουργού, δημιουργούν κινδύνους. Στην πρώτη περίπτωση το φαινόμενο της «δυαρχίας», στη δεύτερη «το αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151».

«Λαϊκή βούληση»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, με σαφή διάθεση να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των «λαϊκής βούλησης», επανέλαβε την πρόθεσή του για «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία» μέσω δημοψηφισμάτων, ενώ ψηλά στην ατζέντα του βρέθηκε και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, «το ντροπιαστικό», όπως το χαρακτήρισε, «άρθρο 86». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, αλλά και το όριο στη θητεία βουλευτών. Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την «πρόταση συμφωνίας» με την Εκκλησία, σημειώνοντας πως «έχει έρθει ο καιρός για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους», καθώς η «πολιτεία δεν θρησκεύει». Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως στο κλείσιμο της ομιλίας ο κ. Τσίπρας, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να ενεργήσουν με γνώμονα την «πολιτική και κοινωνική ευθύνη», μίλησε και εξ ονόματος των ΑΝΕΛ με τη χαρακτηριστική φράση πως «αυτό σκοπεύει να κάνει σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι ΑΝΕΛ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή