Οργισμένη αντίδραση Σημίτη

Οργισμένη αντίδραση Σημίτη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω», σημείωσε με ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της είδησης πως ελέγχονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί ύστερα από αίτημα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων. «Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει», υπογραμμίζει στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Σημίτης, τονίζοντας πως «η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας». Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει: «Είναι προφανές ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη», ενώ καταλήγοντας προαναγγέλλει πως θα απαντήσει μελλοντικά στις «συκοφαντίες» αφού «διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται». Στον ίδιο αυστηρό τόνο ήταν και η απάντηση του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον οποίο επίσης διατάχθηκε άνοιγμα των λογαριασμών του. «Η προσπάθεια εμπλοκής μου σε σκάνδαλα χαρακτηρίζει αυτούς που την επιχειρούν», σημειώνει ο πρώην υπουργός, κατηγορώντας τους ίδιους πως «έχουν μάθει να αναρριχώνται κατασκευάζοντας εχθρούς και να κυβερνούν φτιάχνοντας ενόχους. Στην Ευρώπη χθες, στο Μάτι πριν από λίγους μήνες». Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταλήγει λέγοντας: «Ας ανοίξουν όσους λογαριασμούς θέλουν. Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Μέχρι σήμερα ελπίζαμε ότι με δηλητήριο, μίσος και εμπάθεια κυβερνούν μόνο η Ακροδεξιά και ο Ορμπαν».

«Ασπίδα προστασίας»

Την ίδια ώρα, η είδηση του ανοίγματος των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μια καθολική «ασπίδα προστασίας» από στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Πρώτος ο Ευ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, έκανε λόγο για προσπάθεια «αμαύρωσης του εμβληματικού προσώπου του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε πολύ υψηλούς τόνους, σχολίασε και το γεγονός πως η διενέργεια της έρευνας συνέπεσε με την έναρξη της διαδικασίας της αναθεώρησης, κατά την οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση. «Εδώ σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συναινετικής –υποτίθεται– αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κ. Σημίτη», σημείωσε, καταλήγοντας: «Ματαιοπονούν, αλλά εκτίθενται και εκθέτουν και τη Δικαιοσύνη». Εν συνεχεία, η κ. Γεννηματά, η οποία έλαβε τον λόγο, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Είστε αδίστακτοι». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υπερασπιζόμενη πλήρως τον πρώην πρωθυπουργό, τόνισε: «Είπα προχθές ότι ο πανικός σας, προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη, τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση, δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ». 

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι δεδομένο πως θεωρούν τη συγκεκριμένη εξέλιξη μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου, που έχει στόχο τη «σπίλωση της δημοκρατικής παράταξης» και την «αποκαθήλωση της ιστορίας της» ακόμα και «με αθέμιτα μέσα», όπως σημείωνε συνεργάτης της κ. Γεννηματά. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται, όπως μεταδίδουν πηγές της Χαρ. Τρικούπη, πως η ήδη τεταμένη σχέση Μαξίμου – ΚΙΝΑΛ, μετά και την τελευταία εξέλιξη, παίρνει πλέον μορφή «ακραίας σύγκρουσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή