Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/11/18)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βροχή αιτήσεων για τα αναδρομικά

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι αιτήσεις των συνταξιούχων προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, με στόχο τη διακοπή της παραγραφής των διεκδικήσεων για τα αναδρομικά των συντάξεων και των δώρων που κόπηκαν, παράνομα, όπως έκρινε από το 2015 το ΣτΕ. Την εξέλιξη αυτή έσπευσε και χθες να χαιρετίσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος (φωτ.) δηλώνοντας ότι οι συνταξιούχοι με τις αιτήσεις μπορούν να διακόψουν την παραγραφή. Η κατάθεση της αίτησης αναστέλλει την παραγραφή και δίνει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τη δυνατότητα στους συνταξιούχους εντός 5 ετών, ήτοι έως τα μέσα του 2024 να σκεφτούν τι θα κάνουν. Στο ενδιάμεσο διάστημα, άλλωστε, θα έχει εκδοθεί και η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ. Εως τότε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχει ληφθεί και η όποια πολιτική απόφαση, που, μάλιστα, θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων. Ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταθέσει αίτηση στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ ή ακόμη και αγωγή…

Λογιστικό τρικ η μείωση των εισφορών, λέει το ΤΕΕ

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Μίλης καταγγέλλει ότι η μείωση των εισφορών είναι λογιστικό τρικ. Αναγνώρισε πως πράγματι το ποσοστό εισφορών για την ασφάλιση κύριας σύνταξης από 20% μειώνεται σε 13,33%, ξεκαθάρισε όμως ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται στο καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από το οποίο όμως δεν θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα και για κάθε μήνα, από 1/1/2019, κάθε μηχανικός θα χρεώνεται 64 ευρώ για τις τρέχουσες εισφορές επικουρικού και εφάπαξ και επιπλέον 64 ευρώ αναδρομικά για τις εισφορές των 2 προηγούμενων ετών. Αρα πρακτικά θα υπάρξει τουλάχιστον 130 ευρώ αύξηση στις εισφορές για τους μηχανικούς…

Η επόμενη ρύθμιση μπορεί να είναι χειρότερη

Η συζήτηση για την αλλαγή του ν. Κατσέλη έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι θα είναι προς το ευνοϊκότερον, με αποτέλεσμα κάποιοι δανειολήπτες να αποφεύγουν να ρυθμίσουν το στεγαστικό τους. Αγνοούν ότι οι συζητήσεις που γίνονται με τους θεσμούς οδηγούν σε αλλαγές επί το δυσμενέστερον, όπως η μείωση του ορίου της αξίας της α΄ κατοικίας που θα προστατεύεται. Πίσω από αυτή την πρακτική κρύβεται η κουλτούρα της αθέτησης. Ομως αυτή τη φορά μπορεί να στοιχίσει σε κάποιους ακριβά.

Οι αγορές θα αναγκάσουν τη Ρώμη να υποχωρήσει

Η Ιταλία οδεύει προς μεγαλύτερη δημοσιονομική εποπτεία και κυρώσεις, καθώς οι μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό της είναι απίθανο να ικανοποιήσουν την Κομισιόν, σημειώνει η Capital Economics. Ωστόσο, ούτε αυτό θα έκανε τη Ρώμη να αλλάξει τα σχέδιά της. Το 2019, καθώς η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί και η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη νομισματική σύσφιγξη, οι επενδυτές θα ανησυχήσουν ότι η κυβέρνηση θα πιέσει για περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση για την τόνωση της οικονομίας. Αυτό θα οδηγήσει στην εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων και έτσι η κυβέρνηση θα υποκύψει.

Ακόμη ένα βήμα για την ψηφιακή υπογραφή

Προχωρεί το έργο των ψηφιακών υπογραφών στο ελληνικό Δημόσιο. Η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών του διεθνούς διαγωνισμού του έργου με τίτλο «Υλοποίηση κεντρικού συστήματος διακίνησης εγγράφων, δρομολόγησης και διαλειτουργικότητας με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές καθώς και μηχανισμό υποστήριξής του (helpdesk)». Το πρακτικό της επιτροπής (23/05.11.2018) κρίνει ως σύννομη την προσφορά που κατέθεσε η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte-Unisystems και ζητεί να προχωρήσει στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς. Το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς αναμένεται να γίνει σύντομα. Το έργο των ψηφιακών υπογραφών στο Δημόσιο είναι ένα από τα τέσσερα εμβληματικά έργα που υλοποιεί η κυβέρνηση στον τομέα του εκσυγχρονισμού του Δημοσίου. Εχει προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης κατά 30% και η προσφορά που εγκρίθηκε ήταν η μοναδική που κατατέθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή