Θανατική καταδίκη για την υπόθεση Κασόγκι

Θανατική καταδίκη για την υπόθεση Κασόγκι

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Την καταδίκη σε θάνατο πέντε εμπλεκομένων στην ειδεχθή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ζήτησαν χθες οι δικαστικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας, σε μια απόπειρα να κλείσουν την υπόθεση προτού αυτή φθάσει στα ανώτατα κλιμάκια της σαουδαραβικής ηγεσίας. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του δικτύου NBC, η Τουρκία εξακολουθεί να προχωρά σε αποκαλύψεις για την υπόθεση, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές αρχές να αναζητούν τρόπους «εξευμενισμού» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, συζητώντας ακόμη και το αίτημα για απομάκρυνση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Το ρεπορτάζ, που βασίζεται σε δύο πηγές από το εσωτερικό της κυβέρνησης και δύο ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τα τουρκικά αιτήματα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες της χώρας να εξετάσουν τις νόμιμες οδούς μέσω των οποίων ο Γκιουλέν θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει εκ νέου το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία, ενώ συζήτησε με Τούρκους αξιωματούχους το ενδεχόμενο να υποχρεώσει τον Γκιουλέν να μετεγκατασταθεί στη Νότια Αφρική. Ομως, οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν νομικό έρεισμα με βάση το οποίο να στείλουν τον Γκιουλέν στη Νότια Αφρική, εκτός αν το αποφασίσει μόνος του.

Εν τω μεταξύ, χθες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 17 εμπλεκομένους στη δολοφονία του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ αυτών στoν πρώην υψηλόβαθμο σύμβουλο του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, Σαούλ αλ Καχτάνι, καθώς και στον γενικό πρόξενο Μοχάμεντ αλ Οταΐμπι. Η σπάνια κίνηση φροντίζει να μη θίξει απευθείας την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή