Χρέος 115 δισ. δολ. απειλεί το μέλλον της General Electric

Χρέος 115 δισ. δολ. απειλεί το μέλλον της General Electric

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος κολοσσός της αμερικανικής βιομηχανίας, η General Electric, έχει συγκεντρώσει χρέος ύψους 115 δισ. δολαρίων, καθώς επί δεκαετίες εθεωρείτο απολύτως φερέγγυος και αξιόχρεος και εξέδιδε ομόλογα μαζικά. Μέχρι το 2015, άλλωστε, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης του έδιναν τη βαθμολογία των τριών Α. Σήμερα, όμως, οι τιμές των ομολόγων της εταιρείας κινούνται στο επίπεδο των ομολόγων-σκουπιδιών, στο οποίο κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν και από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, τον Οκτώβριο είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που φέρουν τον αμερικανικό κολοσσό να εμφανίζει ζημίες ύψους 22 δισ. δολαρίων αλλά και έλλειμμα 6 δισ. δολαρίων στα αποθεματικά για την κάλυψη των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων. Στη διάρκεια του Νοεμβρίου τα ομόλογα της General Electric βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση χάνοντας από 5% έως 18%. Oι τιμές τους τα κατατάσσουν, έτσι, στο επίπεδο των ομολόγων-σκουπιδιών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πουληθεί ομόλογα της εταιρείας αξίας τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων. Προσφάτως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης τα υποβάθμισαν στο ΒΒΒ-, δηλαδή τρεις βαθμίδες πάνω από το επίπεδο των ομολόγων-σκουπιδιών. Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι αγοράζουν τα λεγόμενα CDS, συμβόλαια ασφάλισης έναντι κινδύνου πτώχευσης της GE.

Οι τιμές των εν λόγω συμβολαίων έχουν σχεδόν διπλασιασθεί καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα πως θα επιδεινωθούν τα οικονομικά προβλήματα του εμβληματικού αμερικανικού ομίλου. Οι τράπεζες της Wall Street, που έχουν χορηγήσει πιστώσεις στον αμερικανικό όμιλο, προσπαθούν να προστατευθούν και αγοράζουν μαζικά CDS. Οι επενδυτές υποστηρίζουν πως αναγκάζονται να πουλήσουν τα ομόλογα της General Electric επειδή τα ενημερωτικά της δελτία είναι τόσο περίπλοκα ώστε να μην μπορούν να αντιληφθούν αν πρόκειται να αποκαλυφθούν σύντομα νέες ζημίες. Ο Λάρι Καλπ, νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, προωθεί την πώληση περιουσιακών στοιχείων της GE προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια και να περιορίσει το χρέος της. Τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή της GE έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της, με την κεφαλαιοποίησή της πάντως να φθάνει στα 72 δισ. δολάρια. Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, η GE εξελίχθηκε σε ένα είδος τιτάνα της αγοράς ομολόγων στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Είχε βαθμολογία τριών Α που της έδινε τη δυνατότητα να αντλεί φτηνό χρήμα και να χρηματοδοτεί τις βιομηχανίες μεταποίησης που ανήκαν στον όμιλο, αλλά και να χορηγεί πιστώσεις μέσω του χρηματοπιστωτικού της βραχίονα, της GE Capital. Τα ομόλογά της βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων και αμοιβαίων κεφαλαίων, πολλά από τα οποία έχουν καταστατικά που τα αναγκάζουν να πωλούν όσους τίτλους δεν ανήκουν πλέον στην επενδυτική βαθμίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή