Το τσίπρειο δόγμα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Φεβρουάριο, με τις προγραφές συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων με πρόσχημα την υπόθεση Novartis, ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιχειρούσε να ακολουθήσει την τακτική ολοκληρωτικών καθεστώτων – να εξουδετερώσει οποιονδήποτε θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού αντίβαρου σε αυτήν. Η στοχοποίηση του Κώστα Σημίτη ήταν απλώς θέμα χρόνου – ή «τάιμινγκ», όπως θα το έθεταν οι στρατηγικοί εγκέφαλοι της κυβερνητικής τακτικής. Η απόπειρα σπίλωσης του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται να είναι μέρος και της προεκλογικής εκστρατείας Τσίπρα – Καμμένου και της καλλιέργειας ενός μετεκλογικού πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού απαξίωσης πολιτικών προσώπων και θεσμών.

Οσο και αν αισθάνονται παντοδύναμα σήμερα, κυβερνητικά στελέχη μάλλον σκέφτονται το ενδεχόμενο ήττας στις επόμενες εκλογές. Πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τις απώλειες, ώστε το κόμμα να παραμείνει ισχυρός παίκτης. Ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται την εξουσία δυσχεραίνει την επιρροή του σε άλλους πολιτικούς χώρους, οπότε η κλιμάκωση της πόλωσης είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να συσπειρώνει τους οπαδούς του. Είναι πιθανό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φοβούνται πως ίσως κληθούν να λογοδοτήσουν για τα πεπραγμένα τους. Οπότε, για κυβερνητικά στελέχη, για τους προπαγανδιστές τους και για συνεργάτες σε καίριους κρατικούς θεσμούς, οι άνευ όρων επιθέσεις σε πραγματικούς και πιθανούς αντιπάλους είναι μονόδρομος. Ετσι, ο αρχηγός και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργοί, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, έως και κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί, στιγματίζονται συνεχώς και με κάθε μέσο. Με καθεστωτικές πρακτικές, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο μήνυμα ότι μάχεται το κατεστημένο: για να δείχνει, πριν από τις εκλογές, ότι, πέρα από το να υπόσχεται παροχές, ασχολείται με την υποτιθέμενη κάθαρση. για να καλλιεργείται ένα κλίμα για μετά τις εκλογές ότι «όλοι τα παίρνουν», ώστε τα δικά του στελέχη να μπορούν να ισχυριστούν πως τα εκδικείται το «σύστημα» προκειμένου να καλύψει την ενοχή του. Win-win, όπως θα έλεγαν οι στρατηγικοί εγκέφαλοι.

Οι διαβόητες δηλώσεις Πολάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει εκλογές εάν «κλείσουμε κάποιους φυλακή», είναι η συνέχιση του τσίπρειου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Καταγγέλλοντας την υποτιθέμενη ολιγωρία της Δικαιοσύνης, ο υπουργός εξηγεί: «Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία, δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία σε αυτή τη χώρα. Και ο νοών νοείτω». Η δημοκρατία τού οφείλει ευγνωμοσύνη για τη σαφήνεια αυτή. Ουδείς δικαιούται να αγνοεί την απειλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή