Νέες ενδείξεις ύφεσης για την τουρκική οικονομία

Νέες ενδείξεις ύφεσης για την τουρκική οικονομία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη στοιχείο κατατείνει στην εκτίμηση ότι η οικονομία της Τουρκίας οδεύει προς ύφεση, καθώς η βιομηχανική παραγωγή της γειτονικής χώρας μειώθηκε 2,7% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη από το 2% που είχαν προβλέψει οκτώ αναλυτές στις τελευταίες έρευνες.

«Το γεγονός ότι η βιομηχανική παραγωγή ήταν τον Σεπτέμβριο χειρότερη από τις προβλέψεις καταδεικνύει πως η τουρκική οικονομία εισέρχεται σε βαθιά ύφεση», εκτιμά ο Τζέισον Τιούβεϊ της Capital Economics. Ο ίδιος επισημαίνει πως «υπήρξε μεγάλη πτώση σε τομείς που παράγουν διαρκή αγαθά όπως είναι οι επιπλώσεις και οι ηλεκτρικές συσκευές . Η μείωση αυτή αντανακλά την εκτίναξη του πληθωρισμού και την πτώση της εμπιστοσύνης που αποθαρρύνει τις δαπάνες των καταναλωτών». Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομικών αναλυτών, η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο και να διολισθήσει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2019, με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 2,1%. Η Τουρκία, άλλοτε η εκλεκτή των επενδυτών ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες, έχει πληγεί φέτος από τη θεαματική πτώση της τουρκικής λίρας, που έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της από τις αρχές του έτους και έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στο 25%. Χθες το τουρκικό νόμισμα κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στις 5,3475 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο.

Μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η Τράπεζα της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον χάρη στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, η τουρκική λίρα έχει ανακάμψει μερικώς. Η ύφεση μοιάζει, πάντως, αναπόφευκτη. Σε μεγάλο βαθμό θεωρείται υπεύθυνος για τα δεινά της τουρκικής οικονομίας ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, που με τον αυταρχισμό του έχει ενσπείρει αβεβαιότητα στους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή