Δημοπρατείται η πολύτιμη χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια (φωτογραφίες)

Δημοπρατείται η πολύτιμη χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια (φωτογραφίες)

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημοπρασία από τον Οίκο Βέργος βγαίνει στις 15 Δεκεμβρίου η χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια, με τιμή εκτίμησης 30.000 – 40.000 ευρώ.

Η χρυσή ταμπακιέρα – με εξαιρετικά πλούσια διακόσμηση, σμαλτωμένη με μαύρο σμάλτο και λεπτομέρειες τονισμένες με λευκόχρυσο – στην μία πλευρά έχει το μονόγραμμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, και  στην άλλη μία παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα, ως σύμβολο της αναγέννησης της Ελλάδας, ενώ από κάτω γράφει 1821.

Δημοπρατείται η πολύτιμη χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια (φωτογραφίες)-1

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οίκου δημοπρασιών,  πρόκειται για την ταμπακιέρα που παρήγγειλε ο Ιωάννης Καποδίστριας  το 1826 για προσωπική του χρήση στον J. F. Bautte, τον καλύτερο ωρολογοποιό και κοσμηματοποιό της Γενεύης, και που αποτέλεσε το πρότυπο για τις υπόλοιπες.

Δημοπρατείται η πολύτιμη χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια (φωτογραφίες)-2

 

Τον Νοέμβριο του 1827, όταν ο Καποδίστριας περιμένοντας στην Ανκόνα το αγγλικό πολεμικό που θα τον μετέφερε, κυβερνήτη πλέον, στην Ελλάδα, γράφει στον J. F. Bautte, τον καλύτερο ωρολογοποιό και κοσμηματοποιό της Γενεύης, και του ζητάει να κατασκευάσει για λογαριασμό του 6 ταμπακιέρες, 10 ανδρικά ρολόγια τσέπης και 3 ζευγάρια γυναικεία βραχιόλια, όλα χρυσά, σμαλτωμένα και με την παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα και το μονόγραμμά του.

Σκόπευε καθώς φαίνεται, προσφέροντάς τα σαν δώρα σε επιφανείς προσωπικότητες του τόπου, να προετοιμάσει το έδαφος για την καθιέρωση του Φοίνικα ως του επίσημου συμβόλου της Ελληνικής Πολιτείας. Στην επιστολή του προς τον Bautte σημείωνε εξάλλου ότι οι ταμπακιέρες θα έπρεπε να είναι όπως αυτή που κατασκεύασε για τον ίδιο ένα χρόνο πριν.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή