Αιχμές Ερντογάν για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο στα εγκαίνια του TurkStream

Αιχμές Ερντογάν για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο στα εγκαίνια του TurkStream

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημασία που αποκτά ο αγωγός φυσικού αερίου «Turk Stream» για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και την ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία της τελετής ολοκλήρωσης της υποθαλάσσιας φάσης του αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα. 

Στη διάρκεια τελετής, που έγινε με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες έδωσαν μαζί την εντολή για την τοποθέτηση του τελευταίου υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού και παρακολούθησαν μέσω βίντεο την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων τμήμα του αγωγού, με τον Τούρκο πρόεδρο να χαρακτηρίζει τον αγωγό  αποτέλεσμα μίας φιλίας που έχει ελεγχθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Αιχμές Ερντογάν για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο στα εγκαίνια του TurkStream-1

«Για εμάς η Ρωσία είναι ένας φίλος που μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμη συνεργασίας και είναι ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το δυσκολότερο μέρος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο έργο δεν θα γινόταν πραγματικότητα εάν τα δύο μέρη δεν είχαν εμπιστοσύνη και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογο του για την «πολιτική βούληση και το κουράγιο», καθώς και το τουρκικό κοινοβούλιο για το άμεσο πράσινο φως στον αγωγό.

«Ο TurkStream συμβαδίζει πλήρως με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι «σχέδια όπως ο TurkStream δεν κατευθύνονται εναντίον κανενός». 

Αιχμές Ερντογάν για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο στα εγκαίνια του TurkStream-2
O TurkStream θα συνδέσει άμεσα τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρωσία με το τουρκικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και όπως μάλιστα δήλωσε και ίδιος ο Πούτιν, το μισό από το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση και της χερσαίας φάσης του έργου εντός του 2019, θα προωθείται στην ανατολική και Νότια Ευρώπη καθιστώντας την Τουρκία κέντρο μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Μετά τις κοινές δηλώσεις στις οποίες ο κ. Ερντογάν επεσήμανε την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών Τουρκίας – Ρωσίας και τη συνεργασία εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές που θα αγγίζουν τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο. 

Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά και στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Άκουγιου αλλά και την αύξηση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία που φέτος ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Μετά τις δηλώσεις οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα. Στην συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Συρία, και η πορεία της συμφωνίας για το Ιντλίμπ.

Αιχμές για τις έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο

«Οι αποφάσεις των χωρών για το πώς θα αποκτήσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Η πίεση, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και τους εμποδίζει να υπηρετούν τους πολίτες τους, δεν θα ωφελήσει κανέναν», τόνισε σύμφωνα με την Hurriyet ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Aνατολική Μεσόγειο. 

Παράλληλα, αναλυτές στον τουρκικό Τύπο σημειώνουν πως ο εν λόγω αγωγός ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα, καθώς η Ελλάδα θα επιθυμεί να μεταφέρει από αυτόν τον αγωγό φυσικό αέριο προς την ΕΕ.

Αιχμές Ερντογάν για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο στα εγκαίνια του TurkStream-3

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ηurriyetdailynews.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή