Ιδιωτικά ΑΕΙ και ευκαιρίες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είδηση αλιεύσαμε χθες από τον λογαριασμό στο Facebook του μηχανικού υπολογιστών ΕΜΠ και οικονομολόγου Θανάση Παναγόπουλου (έναν από τους λόγους που αξίζει να συνδέεσαι καθημερινά στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο). «O πρώην δήμαρχος της Ν. Υόρκης Michael Bloomberg έκανε τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ σε πανεπιστήμιο. Εδωσε 1,8 δισ. δολ. στο Johns Hopkins προκειμένου να μπορούν να σπουδάζουν σε αυτό φοιτητές από φτωχές οικογένειες. Ετσι το πανεπιστήμιο θα μπορεί να αξιολογεί από εδώ και πέρα μόνο με εκπαιδευτικά κριτήρια τους υποψηφίους και όχι με το αν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα. Οπως δήλωσε ο επί τρεις φορές δήμαρχος και πιθανός υποψήφιος της προεδρικής κούρσας του 2020, “η Αμερική γίνεται καλύτερη όταν ανταμείβουμε τους ανθρώπους με βάση την ποιότητα της δουλειάς τους και όχι το μέγεθος της τσέπης τους”».

Αμέσως θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει το καλοκαίρι στο αυτοβιογραφικό «Το τραγούδι του χιλμπίλη» (εκδ. Δώμα), στο οποίο ο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς περιγράφει την ενηλικίωσή του στη «Ζώνη της Σκουριάς», μια περιοχή του Οχάιο που κάποτε ευημερούσε χάρη στη βαριά βιομηχανία, αλλά εδώ και χρόνια μαστίζεται από φτώχεια, ανεργία,ναρκωτικά. Ως μέλος της εθνοφυλετικής ομάδας των Σκωτοϊρλανδών, των λευκών της εργατικής τάξης των Απαλαχίων («Οι Αμερικάνοι τούς λένε χιλμπίληδες, κοκκινοσβέρκηδες, λευκά σκουπίδια, εγώ τους λέω γείτονες, φίλους, συγγενείς μου»), ο Βανς δεν είχε πολλές ελπίδες να δραπετεύσει από την προδιαγεγραμμένη πορεία που όριζε ο τόπος του. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να μπει και να αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Γέιλ. «Δεν ήταν μόνον η σχολή των ονείρων μου, ήταν και η φθηνότερη επιλογή μου», γράφει. «Τα πιο ακριβά πανεπιστήμια είναι παραδόξως τα πιο προσιτά σε ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος, ακριβώς εξαιτίας των προγραμμάτων υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας. Ηταν η πρώτη φορά που ήμουν τόσο άφραγκος, απέδωσε».

Ας τριτώσουμε τα αναγνώσματα. Σε άρθρο της («Εθνος»), η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. «Τα έξοδα σε ένα έστω μικρό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι τόσα πολλά, που θα χρειαστεί η επιβολή πολύ υψηλών διδάκτρων!» γράφει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Στις δε ΗΠΑ, όπου έχει σπουδάσει και ο κ. Μητσοτάκης, τα καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια (Harvard, Yale κ.λπ.) μετρούν πάνω από 400 χρόνια ζωής, τα δίδακτρα είναι υπέρογκα, δέχονται ελάχιστους φοιτητές και διαχειρίζονται τεράστια περιουσία, ίση με ολόκληρο τον προϋπολογισμό του ελληνικού υπουργείου Παιδείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή