Προβληματίζει τους ηγέτες της G20 η παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη Σύνοδο

Προβληματίζει τους ηγέτες της G20 η παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη Σύνοδο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με το ερώτημα του πως να προσεγγίσουν τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), ο οποίος έχει κατηγορηθεί τόσο από το υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ όσο και από δυτικούς αξιωματούχους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, οι ηγέτες που θα παρεβρεθούν στη G20. 

Η Σύνοδος, που αρχίζει σήμερα Παρασκευή, αποτελεί την πρώτη δοκιμασία για την ικανότητα του 33χρονου πρίγκιπα να διατηρήσει το στάτους του ως διεθνούς πολιτικής προσωπικότητας. Ενόσω, καταφθάνουν οι ηγέτες της G20 στο Μπουένος Άιρες, Αργεντινός δικαστής άρχισε έρευνα για ποινική δίωξη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) υπέβαλε αίτηση εντός της εβδομάδας στα δικαστήρια της Αργεντινής για έναρξη των διαδικασιών ποινικής έρευνας σχετικά με τη δυνητική ευθύνη του Σαλμάν για τα βασανιστήρια που υποβλήθηκε ο Κασόγκι αλλά και Σαουδάραβες κρατούμενοι καθώς και για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας που μάχονται  στην Υεμένη.

Οι αξιωματούχοι της Human Rights Watch δήλωσαν την Πέμπτη ότι η αναφορά τους στα δικαστήρια της Αργεντινής είχε ήδη διαμορφώσει την ατμόσφαιρα στη σύνοδο κορυφής. «Κανένας παγκόσμιος ηγέτης που παρευρίσκεται σήμερα στη σύνοδο της G20 δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρίσκεται υπό έλεγχο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη και βασανιστήρια», δήλωσε ο José Miguel Vivanco, διευθυντής του Human Rights Watch στις ΗΠΑ. 

Μάλιστα, στρατιωτική επέμβαση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας οδήγησε σε αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τη «χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο». Ειδικοί του ΟΗΕ δήλωσαν ότι και οι δύο πλευρές ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, οι νομικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κατατεθούν κατηγορίες σε βάρος του πρίγκιπα Σαλμάν πριν από το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής στην Αργεντινή. 

Παρά ταύτα, ο δικαστής Ariel Lijo ζήτησε επισήμως πληροφορίες την Τετάρτη από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής σχετικά με εγγυήσεις για τη νομική ασυλία που δόθηκε στον Πρίγκιπα Σαλμάν, ενόσω θα παρευρίσκεται στη σύνοδο κορυφής. Ο δικαστής ζήτησε μεταξύ άλλων πληροφορίες από την Τουρκία, την Υεμένη και  το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αρχίσει να αξιολογεί τους ισχυρισμούς σε βάρος του Σαλμάν. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μακρί δήλωσε την Πέμπτη ότι ο δυνητικός ρόλος του πρίγκιπα στη δολοφονία του Κασόγκι ήταν θεμιτό θέμα για συζήτηση κατά τη συνάντηση της G20. «Αυτό το θέμα που έχει επηρεάσει τον ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται στο τραπέζι και ως εκ τούτου ενδέχεται να αναφερθεί στις διμερείς συναντήσεις ή στην ατζέντα της G20», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου του ο στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

President Donald Trump, for his part, said before leaving Washington on Thursday that he would have been happy to meet one-on-one with Crown Prince Mohammed but the summit schedule was booked. “I would have met with him but we didn’t set that one up,” Trump said.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα στο περιθώριο της G20, ενώ σκοπεύει να αναφερθεί τη δολοφονία. «Είμαι πάντα πολύ σαφής στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας και θα έχω αναπόφευκτα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα», τόνισε ο Μακρόν. «Προσωπικά, είμαι υπέρ της διαφάνειας και της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας σε αυτή την υπόθεση, διότι αφορά ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είπε την Πέμπτη ότι θα ήταν ευτυχής να συναντηθεί με τον πρίγκιπα Σαλμάν, αλλά τελικά δεν προγραμματίστηκε διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Προβληματίζει τους ηγέτες της G20 η παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη Σύνοδο-1

Ο Τραμπ τόνισε δε τη σημασία της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αγοραστή όπλων, πηγή πετρελαίου και σύμμαχο του ενάντια στο Ιράν, ενώ προσπάθησε να θέσει υπό αμφισβήτηση τα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών βάσει των οποίων ο πρίγκηπας γνώριζε εκ των προτέρων για τη δολοφονία Κασόγκι. «Ίσως το έκανε και ίσως δεν το έκανε», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβάις έχει αρνηθεί τα σενάρια ότι είχε λάβει γνώση της δολοφονίας και ότι διέταξε την ειδεχθή πράξη. Την Τετάρη έφτασε στο Μπουένος Άιρες όπου και τον καλωσόρισε στο αεροδρόμιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Χόρχε Φαουρί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή