Βλάβη στο αεροσκάφος της Μέρκελ

Βλάβη στο αεροσκάφος της Μέρκελ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Να επιστρέψει στην Κολωνία, ύστερα από μία ώρα πτήσης με προορισμό το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, υποχρεώθηκε το βράδυ της Πέμπτης το κρατικό αεροσκάφος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, εξαιτίας βλάβης που παρουσίασε το σύστημα επικοινωνιών.

Επειτα από ολιγόωρη αναμονή, η καγκελάριος αναχώρησε χθες το πρωί για την πρωτεύουσα της Αργεντινής με εμπορική πτήση από τη Μαδρίτη.

Η κ. Μέρκελ δεν μπόρεσε, όμως, να παραστεί στην εναρκτήρια σύνοδο των χωρών του G20, καθώς επρόκειτο να φθάσει αργά χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Η καθυστέρηση στην άφιξη της καγκελαρίου την υποχρέωσε να ακυρώσει –ή να αναβάλει– σημαντικές διμερείς επαφές που επρόκειτο να έχει σήμερα με τον πρόεδρο Τραμπ, τον Κινέζο πρόεδρο Σι και τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ινδίας.

«Η βλάβη ήταν σοβαρή, αλλά όλα πήγαν καλά, ενώ οφείλω να συγχαρώ το πλήρωμα για τον επαγγελματισμό του», είπε η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κολωνία.

Το βράδυ της Πέμπτης, καθώς το αεροσκάφος της καγκελαρίου πετούσε πάνω από την Ολλανδία, οι χειριστές του Airbus A340-300 διαπίστωσαν την ύπαρξη ηλεκτρονικής βλάβης, η οποία στέρησε τις επικοινωνίες από το αεροσκάφος της καγκελαρίου. Οι πιλότοι ειδοποίησαν αμέσως το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας, το οποίο έχει την ευθύνη συντήρησης των κρατικών αεροσκαφών, χρησιμοποιώντας εφεδρικό φορητό δορυφορικό τηλέφωνο. Το δορυφορικό τηλέφωνο επέτρεψε στο πλήρωμα του Airbus να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες εδάφους του αεροδρομίου της Κολωνίας, εξασφαλίζοντας προτεραιότητα για την προσγείωσή του σε αυτό.

Η κ. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, που ταξίδευε μαζί της, διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο της πρώην πρωτεύουσας Βόννης, για να μεταβούν χθες το πρωί στη Μαδρίτη (με μικρότερη αντιπροσωπεία), από όπου επιβιβάσθηκαν σε εμπορική πτήση της ισπανικής εταιρείας Iberia για την Αργεντινή.

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Rheinische Post ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αμυνας θα ερευνούσαν το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το «ενδεχόμενη εγκληματική ενέργεια». Πηγές του υπουργείου διέψευσαν τα σενάρια της εφημερίδας, αναφέροντας ότι κάθε περιστατικό κρατικού αεροσκάφους ερευνάται ενδελεχώς.

Εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας απέρριψε κάθε ενδεχόμενο δολιοφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη εγκληματικής ενέργειας και ότι η βλάβη εκδηλώθηκε στο ηλεκτρονικό κουτί διανομής σήματος. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ καθυστέρησε σε επίσημη επίσκεψή του στην Αφρική, εξαιτίας βλάβης σε κρατικό αεροσκάφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή