G20: Δοκιμασία για τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

G20: Δοκιμασία για τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των θεμάτων που προκαλούν τριβές στη σύνοδο κορυφής του G20 είναι και η παρουσία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας. Είναι η πρώτη παρουσία του ντε φάκτο ισχυρού άνδρα του βασιλείου σε σημαντικό διεθνές γεγονός ύστερα από την ανατριχιαστική δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, που συγκλόνισε τον κόσμο.

«Απόλυτη διελεύκανση»

Hδη από το βράδυ της Πέμπτης, ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που αφίχθησαν στο Μπουένος Aϊρες, ζήτησε διεθνή παρέμβαση για την «απόλυτη διαλεύκανση» των συνθηκών δολοφονίας του Κασόγκι. Ο Γάλλος ηγέτης πρότεινε επίσης να συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο του G20 προκειμένου να διαμορφώσουν κοινή πρόταση. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε εν πτήσει προς το Μπουένος Aϊρες ότι θα συναντηθεί μεν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά θα του ζητήσει εξηγήσεις για τη δολοφονία Κασόγκι και θα τον πιέσει για ανθρωπιστική λύση στον πόλεμο της Υεμένης.

Πάντως, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε χθες σημαντική συνάντηση με τον Ινδό πρόεδρο Ναρέντρα Μόντι, κατά την οποία συζητήθηκαν σχέδια σημαντικών σαουδαραβικών επενδύσεων στην Ινδία. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν –ο οποίος απέφυγε να επικρίνει το Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι– θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία στο προσεχές μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή